Popletený „Che Guevara“

Zdálo by se, že doby guerrillových revolucionářů typu Che Guevary, který se nerozpakuje vyrazit se zbraní v ruce do cizí země bojovat tam za lepší ideály, a dokonce položit život, jsou dávno pryč. Možná to ale není docela pravda. Jen minulý týden skončil příběh jednoho dobrodruha, který má s osudem Che Guevary mnoho podobného. A shodou okolností se vše uzavřelo také v Bolívii, v zemi, kde v roce 1967 Ernesta Guevaru dopadli a zabili.

Tím „hrdinou“ dnešního neuvěřitelného příběhu je Bolivijec, který měl ovšem i maďarské a chorvatské občanství a většinu svého života prožil mimo Bolívii. Jmenoval se Eduardo Rózsa Flores. Spolu s dalšími čtyřmi údajnými komplici ho dopadlo policejní komando v bolívijském Santa Cruz. Rózsa Flores, jeden Ir a rumunský voják přišli při zásahu o život. Další Maďar a bolívijský Chorvat byli zadrženi. Bolívijské úřady mluvily o překaženém atentátu na prezidenta Eva Moralese a viceprezidenta Álvara Garcíu. Eduardo Rózsa Flores byl označen za vůdce skupiny. Později vyšlo najevo také to, že jejich cílem bylo vyhlášení nového státu v bolívijské provincii Santa Cruz.

Rózsa Flores - Chvíli s jedněmi, pak s druhými

Kdo byl vlastně ten záhadný latinskoamerický Maďar, novodobý, leč poněkud popletený Che Guevara? Byl mužem, který během svého života prošel zcela protikladnými politickými, náboženskými i společenskými strukturami. Zastával nejkrajnější a vzájemně protichůdné postoje. Nechal se zlákat ideály Che Guevary, aby později prožil zklamání z reálného socialismu. Našel útěchu v Opus Dei a později konvertoval k islámu. Jakékoli jednoznačné zaškatulkování tohoto muže by vedlo k mimořádné mýlce.

Ale postupně: Narodil se v roce 1960 maďarskému otci a bolívijské matce v bolívijském Santa Cruz. Matka a její rozvětvená rodina byly horlivými katolíky, otec marxista a tvrdohlavý ateista. V roce 1971 ale rodinu vyhnal z Bolívie vojenský puč Huga Bánzera. Exil našli v sousedním Chile. Ovšem i odtud je krátce poté vyhnala diktatura Augusta Pinocheta. Dalším cílem bylo Maďarsko, kde Rózsa vstoupil do vojenské školy s myšlenkou vrátit se jednou do Latinské Ameriky a následovat kroky Che Guevary. Ovšem osud si to tak zcela přesně nepřál. Rózsa Flores se dostal nejdřív do někdejšího Sovětského svazu, kde měl dokončit své vzdělání. Tam ale poznal „reálný socialismus“ ve vší nahotě a s veškerými příkořími. Pobyt v Sovětském svazu ho z jeho revolučních ideálů „vyléčil“. Vrátil se do Budapešti a na tamní univerzitě studoval filozofii. Pak ale přišel rozpad sousední Jugoslávie a tam Rózsa našel konečně své uplatnění. Vstoupil do chorvatské armády bojující za nezávislost a v balkánské válce se vyznamenal natolik, že obdržel i chorvatské občanství. Ale tam jeho příběh nekončí. V roce 1995 navzdory svým židovským kořenům konvertoval k islámu a pak až do loňska byl viceprezidentem islámské komunity v Maďarsku.

Zní to vše ďábelsky a vypadá to jako život pořádného dobrodruha. Těžko říct, zda pro něj byl cílem finální stav nebo cesta k němu. Chvíli byl s jedněmi, pak s druhými. Z naprosto odlišných ideových prostředí. Chválil levicového Huga Cháveze stejně, jako podporoval krajně pravicové kruhy, například ty, které ve východní bolívijské provincii Santa Cruz usilovaly o nezávislost. Obdivovatel Che Guevary, který vystřízlivěl v Sovětském svazu. Žid, který konvertoval k islámu.

Nezávislost Santa Cruz

Veřejnost se zatím mohla dočíst mnoho o životě, myšlení a plánech tohoto zvláštního muže v jeho vlastním internetovém blogu. Maďarská televize MTV také vysílala rozhovor, který s Rózsou Floresem natočila v září loňského roku. Rózsa Flores v něm odhalil své plány jeho „bolívijské mise“, deklarovat nezávislost Santa Cruz na Bolívii. „Byl jsem povolán k organizaci obrany města a provincie Santa Cruz“, říká v rozhovoru Rózsa Flores. Kdo ho povolal, instruoval, motivoval, platil atd., zatím známo není. Sám Rózsa Flores řekl novináři MTV, že jeho prohlášení se mohou vysílat jen v případě, že „se mu něco stane“.

Dnes mnozí pochybují nad tím, zda skutečně připravoval atentát na bolívijského prezidenta Eva Moralese, jak on sám tvrdí. Mnozí si přejí objasnění okolností jeho dopadení a zabití. Morales už ale vyzval zahraničí, aby na vyšetřování spolupracovalo, pokud o to má zájem. Pokud má Morales pravdu, těžko se lze nad operací bolívijských bezpečnostních jednotek podivovat. Zvlášť pokud přihlédneme k tomu, jak se zachází s podezřelými z terorismu třeba i v těch nejvyspělejších západních demokraciích. Případ nevinného Brazilce de Menezese, kterého si policie v Londýně spletla s teroristou a zastřelila ho za bílého dne, hovoří za všechny. Případ Rózsa Flores vzbudil v našich médiích mnohem míň pozornosti. Další vyšetřování ale může přinést zajímavé souvislosti.   

  • Che Guevara autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/435/43464.jpg
  • Evo Morales autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/731/73085.jpg
  • Bolívie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/205/20407.jpg
  • Evo Morales autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/640/63978.jpg