ČT slouží jen veřejnosti, ne politikům

Reaguji na články „České televizi docházejí peníze, bude propouštět“ a „Kavčí hory už jsou opět v rukou politiků“ (HN 19. května). 1) České televizi prý docházejí peníze. Realita: Česká televize hospodaří s poplatky plus s penězi z obchodní a jiné činnosti. Reklamu sice ČT vysílá, ale nemá z ní ani korunu. Reklama se vysílá účelově a vybrané peníze jdou do Státního fondu kinematografie a do digitalizace. O peníze z poplatků a obchodu ČT nepřijde. ČT nemohou dojít peníze.

Proč v roce 2012 může mít televize méně peněz, když jich nejspíš vybere stejně jako letos? Ceny služeb, energie a techniky se rok od roku zvyšují, reálný objem peněz bude proto za několik let menší. Nikde ale není psáno, že to nastane - onen reálný balík peněz může být totiž plně dostačující. Současné vedení nikdy nepočítalo s variantou, že ČT bude v roce 2012 vypadat úplně stejně jako v současnosti. Pouze pokud by nikdo nic nedělal, pokud by neprovedl restrukturalizaci, pak by televizi asi hrozila finanční ztráta.

Po rozjezdu programů ČT24 a ČT4 je ale stabilizovaná a může přikročit k reformám. Nikdo se nemusí bát, že ČT hrozí bankrot. Vedení zná realitu a při úspěšné reformě bude peněz na kvalitní program možná více než nyní. ČT bude přitom mnohem pružnější, levnější a modernější.

2) „Kavčí hory už jsou opět v rukou politiků.“ Realita: Nevím, jak si někdo představuje, že by politici řídili médium, natož veřejnou službu, ale silně pochybuji, že by vypadala tak, jak ji dělá tým zpravodajské ČT24.

ČT24 nevysílá sjezdy politických stran, volební studia, významné zahraniční návštěvy, události z předsednictví EU nebo tiskové konference k aktuálnímu dění na objednávku politiků. Objednavatelem je veřejná služba, tedy občan. Každý má na ovladači tlačítko, kterým si může vybrat, zda se bude na ČT24 dívat nebo ne. Ale úkolem dobré veřejné služby je mít seriózní zpravodajský program. Po čtyřech letech je jasné, že tím programem je kontinuální tok informací doplňovaný analýzami, živými vstupy a komentáři.

Dělají to tak i jiné televize ve světě. Nemluvím o globální CNN nebo BBC World, které informují pouze o komplexních událostech, ale o národní CNN nebo BBC 24. Ty vysílají labouristické nebo konzervativní konventy v přímých přenosech, tiskové konference premiéra, opozice, přenosy z parlamentu. Stejně tak národní CNN vysílá prezidentské primárky, projevy a duely. ČT24 je moderní a usadila se úspěšně na trhu. Je pátou nejsledovanější televizí v ČR, před filmovými a dokumentárními kanály.

Kongres ODS byl nejsledovanější událostí loňska, se zásahem více než milionu diváků. Návštěva prezidenta Obamy měla dokonce 1 753 000 diváků. Sledované jsou klíčové přenosy z českého nebo Evropského parlamentu, jednání Ústavního soudu a mimořádné politické speciály. Smyslem zpráv je šířit nezávislý, pravdivý, autentický obraz světa. ČT24 slouží jen veřejnosti, tak jako ČT. V přímých přenosech i jinak.

  • ČT24 autor: Markéta Sandanusová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/18/1746.jpg
  • Události, komentáře s Mirkem Topolánkem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/759/75854.jpg