Kdo s koho?

Český fotbal bude mít nového šéfa. Na dnešní valné hromadě se proti sobě postaví Ivan Hašek a Luděk Vinš. A ačkoliv to může vypadat, že má bývalý fotbalista a současný trenér Hašek svou pozici jistou, všechno nakonec může být jinak. Volbu předsedy Českomoravského fotbalového svazu obvykle provázejí různé intriky a lobby, a navíc je tajnou záležitostí, takže funkcionáři si mohou hlasovat, jak se jim zlíbí, přestože před volbou deklamovali něco úplně jiného.

Ostatně nebylo by to poprvé. Už před čtyřmi lety, kdy se kormidla ujali Pavel Mokrý s Vlastimilem Košťálem, totiž Hašek kandidoval. A i tehdy se z různých koutů ozývaly hlasy, jež mu vyjadřovaly podporu. Hašek však nakonec odešel s prázdnou. V živé paměti pak mám kolotoč, který se během Mokrého, resp. Košťálova panovaní roztočil. Korupce, úpadek fotbalové reprezentace a mírně řečeno podivné svazové vztahy. To by teď mohlo konečně skončit. Je tu však několik ale.

Bývalý trenér Sparty i zahraničních klubů, jako je St. Etienne nebo Visel Kóbe, přichází s jasnou vizí. „Pokud budu zvolen předsedou fotbalového svazu, rád bych náš fotbal nastavil tak, aby veřejnost vnímala, že je tu pro všechny lidi, a ne pro určitou zájmovou skupinu, která si z něj dělá kšeft,“ tvrdí rezolutně. Jenže o nejvyšší svazové funkce se bude ucházet deset ze současných dvanácti členů výkonného výboru svazu. A pokud by chtěl Hašek dostát svým představám o nastolení čistoty tuzemského fotbalu, neměl by to v případě zvolení většiny současných členů do stejných či vyšších funkcí zrovna jednoduché. Část z nich totiž dobrému jménu českého fotbalu svými věčnými hádkami věru nepomohla.

Hašek se ovšem nebojí a do volby jde s rozřešením několika častých otázek. Trenérem reprezentace by podle něj měl být Karel Jarolím, v současnosti kouč pražské Slavie. To je opodstatněné. Jarolím dotáhl Slavii dvakrát k titulu, mezi svými svěřenci má respekt. Hašek, stejně jako Vinš, podporuje i stavbu národního stadionu. Bez pomoci státu a podpory většiny veřejnosti by však projekt podle něj neměl cenu. Navíc by se prý našlo daleko lepší místo než pražská Letná, kde sídlí Sparta. Ale to je beztak hudbou daleké budoucnosti. Pak jsou tu klasická témata - zlepšení image, kulturnost a více sponzorů. Ovšem s nimi šel do volby i Mokrý a moc dobře víme, jak to dopadlo.

Jenže ani spasitel českého fotbalu, jak mnozí lidé Haška vidí, není bez poskvrny. Jedním z lidí, s nimiž by rád spolupracoval, je nechvalně proslulý podnikatel František Chvalovský. Bývalý předseda ČMFS poznal celu vazební věznice na Pankráci pěkně zblízka; byl podezřelý, že úvěr, který jeho firmám poskytla Komerční banka, použil na úplně jiné účely. „Požádal jsem ho, jestli by mi v případě zvolení pomohl s diplomatickými styky a kontakty v zahraničí na UEFA a FIFA,“ řekl Hašek. Chvalovského kontakty jsou sice možná fajn, nicméně jeho jméno k čistotě fotbalu, o níž Hašek zaníceně v rozhovorech a na tiskovkách mluví, rozhodně nepřispěje.

Bez cejchu ale není ani Vinš. Jeho minulost je totiž spjata s Ivanem Horníkem, někdejším sportovním ředitelem Viktorie Žižkov, za jehož panování se rozjela velká korupční aféra. Ta vedla k tomu, že se klub, jehož prezidentem byl právě Vinš, poroučel do druhé ligy. Některé hlasy navíc podnikateli vyčítají, že zatímco v rozhovorech vypichuje své skvělé manažerské schopnosti, žižkovský klub míří opět do druhé nejvyšší soutěže.

Tak jako tak, český fotbal potřebuje pozvednout z bahna. Ale to není žádná novinka. Nastává otázka, jak toho docílit. Hašek i Vinš, fotbalista a manažer, mají konkrétní představu, z větší části podobnou nebo dokonce totožnou. Možná ji probírali na golfu, který spolu chodí hrát. To je mimochodem Vinšův tak oblíbený sport, že před nedávnem usiloval o křeslo prezidenta České golfové federace. Jenže neuspěl. Současnou kandidaturu tak možná Vinš bere jen jako náplast. To Hašek tak přelétavá včelka není a jeho opravdový zájem o fotbal mu věřím stoprocentně víc…

  • Ivan Hašek autor: René Volfík, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/910/90907.jpg
  • Luděk Vinš autor: ČT24, zdroj: fkvz.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/785/78468.jpg