Provokace, která se povedla

Test úplatnosti „zákon za milion“, koncipovaný redakcí MF Dnes (iDNES.cz) prvoplánově jako marketingový tah, měl neobyčejně pozitivní vedlejší efekt. Nejen, že pročistil alespoň částečně politickou scénu, ale také potvrdil, že „hlídací pes demokracie“ nespí a vydal vážné varování před jeho tesáky. Velmi realisticky imitoval nabídku korupce v jedné z nejožehavějších oblastí práva – v dosud nedostatečně zpracované legislativě hazardu – a ptáčci se chytili. A to i mezi lidovci, jejichž předseda Cyril Svoboda pro přijetí novely zákona o loteriích horlí nejvíce.

Pět hlav už padlo, dvě v TOP 09, jedna v KDU-ČSL a dvě u komunistů. U nich se to ale zase trochu zadrhlo. Zatímco poslanec a místopředseda rozpočtového výboru Ladislav Šustr (lidovecký přeběhlík k TOP 09) kompletně rezignoval, a to i na členství v dozorčí radě Sazky, neméně spolehlivě usvědčený soudruh Jiří Dolejš, též poslanec a místopředseda téhož výboru, parlamentní rezignaci odmítl. Jednalo by se prý o přiznání viny. A tu Dolejš nechce přiznat, ne že by se snad vůči straně neprovinil, ale protože by přišel o poslanecké prebendy. Zvláště pikantní na tom je, že místo aby hájil svou reformní ideu uvnitř KSČM, klidně se vzdává partajního postu a zachraňuje si materiální výhody ve Sněmovně. Tato priorita, kterou by u liberálního rebela v KSČM málokdo čekal, přitom hraje ve prospěch Dolejšova protinožce stalinisticky orientovaného Stanislava Grospiče. Tvrdé jádro komunistů tedy posiluje a vzdaluje se tak i možnost případné povolební spolupráce s ČSSD.

To v případě exlidovce Šustra šli „figuranti“ MF Dnes takřka najisto. Lidovecký „penězovod“ proslul nejen nejúspěšnějším porcováním rozpočtového „medvěda“, ale i bezelstnou hltavostí odměn z dozorčí rady Sazky, které, jak sám řekl, potřeboval hlavně na tužky a kancelářské potřeby. Milionu za torpédování loterijní novely byl nepochybně nakloněn ne kvůli ekonomice TOP 09, ale z přirozeně materialistického principu (ostatně stejná motivace převládla i u komunistů). Miroslav Kalousek, který se za TOP 09 od činu svého „dlouholetého kamaráda“ okamžitě distancoval, se s ním rozloučil příkladně razantně. Zároveň však svým přiznáním k důvěrnému přátelství se Šustrem nechtěně pošramotil štít TOP 09, kterou prezentuje jako maják poctivosti nad vlnami falše. Vůbec to nespravil ani vyhozením dalšího exlidovce Luďka Kudláčka, jenž u TOP 09 působil jako sekretář, jen za to, že tento nebohý úředník poslal „figuranty“ za Šustrem, coby odborníkem na loterie.

O poznání lépe z aféry vyšla KDU-ČSL, v níž váhání nad milionovým lákadlem zaplatil hlavou pouze generální sekretář strany Jiří Stodůlka. O něm patrně nelze říci, že by váhal z principu, mnohem spíše byl motivován ledovým průvanem v lidovecké kase. A protože Stodůlka nebyl poslancem a za odstoupivšího Jiřího Šustra doplnil prořídlý lidovecký klub „stoprocentní lidovec“ Jan Grůza, může se Cyril Svoboda (až do další krize) z tohoto vizuálního posílení radovat. Lidovci vůbec balancují na hraně parlamentního bytí a nebytí a každá i sebemenší pozitivní změna oživuje jejich naděje na záchranu před zkázou. Příznivě vnímáno může být také téma, kolem něhož se celá aféra točí. Zdá se, že důsledným bojem proti hazardu, devastujícímu všechny věkové kategorie, a zvláště proti „jednorukým lupičům“ – neboli hracím automatům – může KDU-ČSL získat více voličů než kterýmkoliv jiným mravním tématem.

Bez poskvrnky tentokrát kupodivu zůstala ČSSD, ODS i Strana zelených. První dvě jmenované si své skandály dostatečně užily v minulosti – od aféry ČSSD v Bambergu, přes neexistující sponzory ODS až po Kubiceho zprávu o prorůstání zločinu do politiky a toskánskou eskapádu bujarých pánů z obou konkurenčních partají. Do voleb ovšem zbývá zhruba osm měsíců a malou sledovaností trpících médií je pořád dost. Mimořádně zdařilá provokace MF Dnes nepochybně přiláká další investigativce. Než skutečně zamíříme k volebním urnám, může se přes nás přehnat celé tornádo afér. Kéž by aspoň jedna nebo dvě byly tak úspěšné jako současná loterijní! Jak ale praví stále aktuální lidový skeptik, lépe už bylo. Připravme se tedy raději na nejhorší, a kdyby náhodou přišlo něco, co by politikům ztížilo jejich hokynaření s politickým vlivem, vezměme to třeba jako zázračný následek papežské vizitace.

  • Jiří Dolejš autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1127/112669.jpg
  • Ladislav Šustr autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/789/78889.jpg
  • Jiří Stodůlka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/2/110.jpg
  • Hrací automaty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/290/28918.jpg