Americký ráj

Kalifornie je symbolem bohatství, hollywoodských hvězd, slunce a v poslední době i symbolem ekonomické krize. Stát s největší americkou ekonomikou, rodiště velkých filmových studií, ale i počítačových firem se už nějakou dobu potýká s finančními problémy. Když měl letos v létě guvernér Schwarzenegger velký problém s rozpočtem, hrozilo zvýšení daní. Nakonec ale raději usekl peníze školám, univerzitám, městům a státním zaměstnancům, než aby došel k tomuto nepopulárnímu kroku. Kalifornie tak dál zůstává americkým rájem, i když se topí v dluzích.

A i když je jen jedním z amerických států, někdy bych byla radši, kdyby s tou velkou Amerikou neměla nic společného. Minulý týden jsem se vrátila z tzv. „road tripu“ po Kalifornii. Projela jsem západní pobřeží z Los Angeles do San Franciska, zajela i několik kilometrů do vnitrozemí mezi obrovské kopce a vinice, potkala stovky příjemných lidí, stovky odpadkových košů, které jsou rozděleny na papír, plasty a vše ostatní, a stovky aut na elektřinu.

Ocitla jsem se v místě, kde lidé v malých městečkách odpoledne tráví rybařením na pobřeží Tichého oceánu a tiše tam sní o budoucnosti. Stejně jako asi padesátiletý John, rybář, který se přestěhoval do místa zvaného Albina beach před patnácti lety. Pozorujeme společně delfíny, pelikány lovící vpodvečer svou večeři, a taky lachtany. „V Kalifornii je mi dobře. Přestěhoval jsem se sem z Oregonu za prací a musím říct, že mi vyhovuje hlavně to, že má Kalifornie pozitivní vztah k přírodě. Je tu čisto a hodně se myslí na životní prostředí. Až mě mrzí, že ostatní státy to tam nemají. Třeba vůbec nechápu, že se někde netřídí odpad,“ vypráví John a sám od sebe dodává, že by přivítal, kdyby se Kalifornie osamostatnila. Nevím, jestli je jeho názor rozšířený, nebo jde jen o pár lidí, kteří uvažují podobně, ale v jednom má John pravdu. V Kalifornii na životní prostředí opravdu dbají.

Nejenže na to člověk naráží na každém kroku – už zmíněné odpadkové koše, biopotraviny, hybridní auta nebo systém půjčování aut, jaký známe z Evropy v podobě kol. Narazila jsem na něj v centru San Franciska. Na několika místech ve městě je součástí parkoviště i několik aut patřících autopůjčovně. Vy si předplatíte měsíčně jejich službu a pak, pokud třeba plánujete velký nákup, auto si objednáte a vyzvednete na jednom z parkovišť. Samozřejmě auto na elektřinu. Ročně zaplatíte za službu 50 dolarů a každá hodina vás přijde minimálně na 7 dolarů. Nemusíte se starat o benzín ani o pojištění. To znamená, že nemusíte auto vlastnit a můžete se běžně spoléhat na městskou dopravu, ale když už jej nezbytně potřebujete, máte auto k dispozici. Služba funguje i na jiných místech v USA, a dokonce i v Londýně, ale Kalifornie má takovýchto autopůjčoven nejvíce.

To, že samotné San Francisco nemá majitele aut příliš v lásce, dokazují i ceny parkovného. Parkovné v blízkosti našeho hotelu na jeden den přišlo na 42 dolarů. Na parkovišti opodál byla cena už „jen“ 25 dolarů. Ale mou osobní zkušenost potvrzují i čísla. Právě v ulicích Los Angeles a San Franciska jezdí nejvíc aut na elektřinu a počet instalací solárních panelů na střechách domů se v Kalifornii v posledních dvou letech zdvojnásobil.

A i když jsou na druhé straně obyvatelé Kalifornie pořád součásti konzumní společnosti, která se vyznačuje plýtváním na denní bázi i ve větším měřítku, bylo příjemné a překvapivé vidět, že se snaží alespoň něco napravit a zachránit. Z Kalifornie jsem odjela s pocitem, že to bylo zatím jedno z nejhezčích, nejčistějších a nejpozitivnějších míst, které jsem ve Státech viděla. Příště se vydám ze San Franciska na sever, abych na vlastní oči viděla obří sekvoje.

  • Los Angeles autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1247/124686.jpg
  • Východní pobřeží Kalifornie autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1247/124691.jpg
  • Tramvaj v San Francisku autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1247/124689.jpg
  • Los Angeles autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1247/124688.jpg
  • Večerní San Francisco autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1247/124694.jpg