Sníh, party, díky českým fanouškům a výpadek favorita

Komentování brazilských kanárků v teplotě blížící se nebezpečně nule jsem nakonec přežil bez následků. Domácí velvyslancovi Pohlovi mi půjčili spacák (!), jejich kolegové Rubešovi zase dodali věci na vnitřní zahřívání. Rubešovi vyrazili do Ellis Parku se mnou a když jsme rozložili na třech komentátorských seslích spacák, přispěchal zničehonic nějaký kameraman a tuhle exotickou podívanou s radostí a elánem točil. Ani není důležité, pro jakou televizi.

Víc než fotbal mě po první půli rozehřál malý hlt dobré Rubešovic hruškovice a po utkání, které přeci jen nabralo grády, místní druh čaje bez návykových zplodin. Ráno jsem v místním televizním zpravodajství zíral na čerstvý sníh na slavné Stolové hoře v Kapském Městě.

Kolega, jihoafrický moderátor, k tomu suše dodal: „Podle neověřených informací byl na Stolové hoře k ránu k vidění Sněžný muž Yetti troubící na vuvuzelu.“ Takže radím, nejezděte se opravdu vyhřívat do Jižní Afriky v červnu, nechte to na naši zimu. :)

Po obědě jsme využili pozvání a navštívili party pořádanou slovenským velvyslancem v nedalekém golfovém klubu. Akce i prostředí byly velmi příjemné. Slovenští fotbalisté navzdory včerejšímu zklamání dorazili v plném počtu a v přátelské atmosféře postupně pookřáli. Trenér Vlado Weiss, se kterým se známe přes dvacet let, mě výslovně požádal, ať tlumočím poděkování za podporu od českých fanoušků i médií, což velmi rád činím. Kouč byl samozřejmě hodně zklamaný, ale nehledal výmluvy a situaci hodnotil realisticky. I proto věřím, že se ještě Slováci o své místo na slunci tohoto šampionátu poperou…

Z největších favoritů turnaje nakonec zaváhali v úvodních zápasech jen Španělé

Nedá se z toho ovšem vůbec nic vyvozovat směrem k vyřazovací části, jen to konstatovat. Pochopitelně mě mrzí, že tu zatím jednoznačně vítězí defenzíva a opatrnost nad útokem a riskem, nicméně věřím, že to nebude setrvalý stav a základní charakteristika afrického šampionátu. A to i přesto, že čísla vstřelených gólů v porovnání s těmi předchozími jsou alarmující.

Zatím vyčnívají nad ostatní pouze Němci, ale po jediném utkání, navíc s naivními Australany, bych byl raději v prognózách opatrný. Doufejme, že snad intenzita fotbalových zážitků postupem času dožene a předstihne zatím dominantní prvek mistrovství – nepřeslechnutelné a neumlčitelné vuvuzely…

Podrobnosti na msfotbal.ct24.cz