Pořád málo pro FIFA?

Před soubojem těžkých vah Anglie s Německem bylo v Bloemfonteinu (alespoň tam, kde jsem se pohyboval já) překvapivě klidno, a to včetně hlavního náměstí. Z minulých šampionátů jsem přitom zvyklý, že natěšené fanoušky je vidět téměř všude a k tomu hodně slyšet už několik hodin před výkopem. Zvláště když se střetávají tak velké a úspěšné fotbalové národy. Ve 14:30 to u stadionu vypadalo, jako by se na Free State Stadium měla hrát česká liga, a ne možná nejsledovanější duel osmifinále MS. Kde se fandové skrývali, nevím, každopádně hlediště nakonec zaplnili a občas přehlušili typicky poevropsky i vuvuzely.

Vesměs mladí Němci v samotném zápase uštědřili zpomaleným a dýchavičným Angličanům až nečekaně krutou lekci z moderního fotbalu. Kapitoly rychlého protiútoku ze druhého poločasu byly obzvlášť poučné a pro reprezentanty Albionu trpké.

Určitě se shodneme na tom, že Loewova „juniorka“ vyhrála zaslouženě, nicméně…
…to, co se povedlo trojici uruguayských sudích při jasném gólu Lamparda je v roce 2010 tristní. V době rozvinuté technologie zmaří tak krásný a důležitý moment nedokonalý lidský faktor. Šéf FIFA pan Blatter opakovaně tvrdí, že video do fotbalu nechce pustit. Nejen já z toho však začínám mít pocit, že generalita světového a evropského fotbalu chce snad mít pod kontrolou v případě potřeby přes rozhodčí eventuální sporné situace v důležitých zápasech. Jiná vysvětlení totiž v moderní době pokulhávají.

Na dotaz rezervnímu sudímu, který má možnost sledovat monitor, by se přes už používané vysílačky nespotřebovalo víc času než při ošetřování často simulujících hráčů. Všem by bylo měřeno stejným metrem, nikdo by se nemohl cítit poškozený a vydělal by na tom jen a jen fotbal.

Možná by pomohl systematický tlak největších sponzorů, kteří pumpují do fotbalu astronomické částky. Přesto mám intenzivní pocit, že se fotbalovým bossům do tohoto kroku prostě a jednoduše vůbec nechce a že to nezmění ani skandál kolem Lampardova gólu, ani večerní trefa Tevéze z evidentního ofsajdu. Ke škodě fotbalu v 21. století, kdy celá planeta vidí prostřednictvím mnoha kamer, co se skutečně na hřišti událo, jen ti, co o tom rozhodují, nikoliv…

Podrobnosti na msfotbal.ct24.cz

  • Neuznaný gól Angličanů autor: AP Photo, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1764/176397.jpg
  • Argentina - Mexiko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1764/176374.jpg