Americká mise proti životu

Tento měsíc byla v Keni v referendu schválena propotratová ústava, která změnila ustanovení, že „život začíná početím“ na „život začíná narozením“. I když koncept ústavy neobsahoval specifickou zmínku o potratech, v praxi tato změna znamená takřka úplnou legalizaci potratů. V současnosti je potrat v Keni nedovolený kromě případů, kdy lékař jej pokládá za nutný k záchraně života matky. Nová ústava také poskytuje prostor islámským soudům, které rozhodují rodinné záležitosti muslimů podle práva šaría. Přitom je v Keni přes 70 % křesťanů a jen asi 12 % muslimů.

Podle keňské Národní rady církví (v níž polovinu tvoří protestanté a čtvrtinu katolíci) proběhlo referendum za podivných okolností a existují důkazy, že někteří voliči byli zastrašováni nebo upláceni, aby změny podpořili. Jak se ukázalo, administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy na podporu nové keňské ústavy vydala 23 milionů dolarů. Stalo se tak v rozporu s tzv. Siljanderovým dodatkem, který zakazuje užití federálních fondů na lobování pro anebo proti potratům. Vláda USA také financovala nevládní organizace, jejichž cílem bylo získat hlasy pro ústavu. Navíc před referendem navštívil Keňu americký viceprezident Joe Biden, který ač údajný katolík, lobboval pro potratovou ústavu a ujišťoval, že její schválení umožní přísun peněz zahraniční pomoci. Skoro 70 % voličů, kteří podle předběžných výsledků referenda hlasovali pro novou ústavu, tak evidentně podlehlo propagandě vlády USA a tlaku různých organizací.

Je s podivem, že americký prezident, který se před světem prezentuje jako humanista a zastánce lidských práv, podporuje zabíjení počatých dětí nejen v USA, ale dokonce tuto nelidskou politiku importuje do zemí třetího světa. Zvláště paradoxní je, že se nezastaví ani před Keňou, zemí k níž by měl mít zvláštní citové vztahy, neboť byla vlastí jeho otce. Určitým vysvětlením by mohly být Obamovy dřívější styky s některými komunistickými radikály a propagátory (pseudo)lidských práv, jako byli např. američtí teroristé Bill Ayers a Bernardine Dohrnová, podněcovatel losangeleských rasových nepokojů Van Jones a černošský komunistický aktivista Frank Marshall Davis, který ho přesvědčoval, aby neudržoval styky s bílými prarodiči, kteří ho vychovávali, a změnil si jméno z Barry na Barack. Mezi Obamovy blízké přátele patří i radikální pastor Jeremiah Wright, jenž tvrdí, že virus HIV byl záměrně vynalezen a použit americkou vládou jako zbraň proti černochům a zároveň obviňuje vládu USA ze zosnování útoků z 11. září 2001.

V současnosti v USA probíhá federální šetření za účelem zjištění, zda Obamova administrativa neporušila federální zákon užitím peněz daňových poplatníků k ovlivňování přijetí keňské ústavy. Šetření o porušování zákona USA bylo iniciováno třemi republikánskými poslanci. Agentura pro mezinárodní rozvoj, která nesmí financovat potraty, totiž uplatila více než dvaceti miliony dolarů šedesát různých mezinárodních organizací na podporu přijetí nové ústavy v Keni. Nedávno Obama navrhl a prosadil propotratovou homosexuální aktivistku Elenu Kagan soudcem Nejvyššího soudu. Všechny tyto kroky spolu s kontroverzními reformami těžce poškozují Obamovu kredibilitu. Třebaže začínal své funkční období jako jeden z nejpopulárnějších prezidentů (podporovalo jej 78 % Američanů), podle nedávného průzkumu CNN se nyní už 52 % Američanů domnívá, že Obama si nezaslouží znovuzvolení do prezidentského úřadu.

Pokud jde o novou ústavu v Keni, její tamější odpůrci začínají zkoumat, jak ji znovu změnit. Zřízení islámských soudů (paralelních s občanskými) označili za krok k podkopání náboženské rovnosti. K propotratovým ustanovením keňští biskupové uvedli: „Život začíná početím a končí přirozenou smrtí a každý pokus popřít tuto pravdu je špatný a zavádějící. Ústava, která nechrání život ve všech jeho fázích, je nenapravitelně vadná a přestává vyžadovat jakékoliv uznání.“ Ředitel Human Life International v Římě Ignacio Carambula připomněl, že se vymýšlejí „nové morální hodnoty“, jež nejsou součástí přirozeného zákona, zatímco skutečné hodnoty jsou ničeny nebo neuznávány. „Lidé, kteří chrání neexistující práva, přitom zapomínají na skutečná práva lidských bytostí, z nichž nejzákladnější je právo na život,“ uvedl. Také vměšování americké administrativy do etických záležitostí 37 milionů obyvatel Keni je příkladem necitlivého přístupu k základní lidskoprávní agendě. Obamovo angažmá v této kauze řadí amerického prezidenta do truchlivé společnosti Vladimira Uljanova alias Lenina, který prosadil potraty v Rusku – jako první zemi na světě.

  • Masajky stojí frontu u volebních místností autor: Sayyid Azim, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1847/184657.jpg
  • Keňané v referendu rozhodují o ústavě země autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1847/184659.jpg