Ramadán a běžný den muslima

V muslimských zemích skončil ramadán, období půstu, které je popisované jako svatý měsíc. Během něj se má dodržovat půst, muslimové by neměli během dne jíst a pít, ale ani kouřit, žvýkat nebo mít sex. Měsíční období je pro většinu lidí v muslimských zemích, a tedy i v Turecku, naprosto přirozenou součástí roku. My Evropané si často neumíme vůbec představit, jak lidé mohou takový měsíc hladovění přežít. Existuje na to ale pár triků.

Ramadán je devátý měsíc islámského roku, který se počítá podle pohybu měsíce. Díky tomu jsou měsíce v kalendáři kratší. Proto se každý rok ramadán posouvá o jedenáct dní zpět. Letos začal ramadán už v první polovině srpna, což je roční období, kdy například na jižní Turecko připadají nejvyšší teploty v roce. „Jo, když byl ramadán před několika lety na podzim, to bylo jiné, to se dodržování půstu dalo docela vydržet, dny byly krátké, takže jsme se mohli najíst třeba už kolem páté hodiny,“ vzpomíná můj kamarád Ahmet, pro kterého, stejně jako pro mnoho jiných Turků, bylo držení půstu letos velkou výzvou.

Ale jak vypadá den běžného muslima během tohoto postního měsíce? Pokud se rozhodne dodržovat půst, vstává brzy ráno před východem slunce, aby se pořádně najedl na celý den dopředu. Ve městech chodí ulicemi muži se speciálními bubny a svým bubnováním a zpěvem probouzejí věřící k noční snídani. Během ní se lidé snaží dostat do sebe co nejvíce vydatného jídla a také dostatek vody. Když totiž vysvitne slunce, neměl by muslim sáhnout ani na kousek chleba nebo na sklenici vody. Večer, když už se schyluje slunce k západu, se většinou rodina schází doma nebo v restauraci u stolu s večeří. Každý člen rodiny pak trpělivě čeká na přesnou minutu, na kterou ten večer připadá západ slunce. Během celého ramadánu například státní televize TRT nabízí tzv. ramadánový program. V jeho rámci vysílá i informace o tom, ve kterém městě už slunce zapadlo a dává tak signál k začátku večerního jídla.

Lidé po setmění dohánějí, co si za celý den dobrovolně odříkali. Většinou se nejdřív napijí sklenice vody, pak se začíná polévkou, chlebem a pokračuje se vydatným hlavním jídlem. To je ideální případ. „Jak si asi umíte představit, spousta lidí prostě celý měsíc půst nevydrží. A já se jim ani nedivím. Jak říkám, když jsou dny kratší, to ještě jde, ale během léta je to opravdu těžké, obzvlášť když chodíte do práce a musíte vydávat energii,“ dodává Ahmet. Jiný můj kamarád, teprve dvaadvacetiletý Tolga, ale půst dodržuje. Nejhorší je podle něj večer, když už je jeho tělo zcela zesláblé: „Během ramadánu třeba musím omezit různé aktivity, nechodím běhat nebo plavat, protože na to nemám sílu. A co mi taky dělá problém, je soustředit se na řízení auta. Je hrozně zvláštní, jak hlad a žízeň jakoby ovládne váš mozek. Jsem dost zpomalený a nedokážu rychle reagovat. Ale na všechno si člověk zvykne, i na půst,“ říká Tolga, který už má jako člen silně věřící muslimské rodiny za sebou i pouť do Mekky.

Postit se během ramadánu nemusí děti, těhotné ženy, staří nebo nemocní lidé. Ale například v moderní části Turecka se podle mého pozorování život během ramadánu moc nemění. Restaurace sice nejsou naplněné k prasknutí, ale nejsou ani zavřené, lidé jsou víc tolerantní a nechávají na každém, aby se rozhodl podle svého svědomí, jestli půst dodrží nebo ne. Ne všude to ale takto je. Například na východě země je většina restaurací i obchodů během dne zavřených. A pokud by vás tamní obyvatel přistihl během dne se soustem v puse, mohli byste se setkat s velkým opovržením a možná i s nadávkami na vaši adresu.

Teď už ale země slaví konec ramadánu a svátek zvaný seker bayram, neboli cukrový svátek. V ulicích se prodávají čokoládové bonbony ve velkých pytlích, které budou svým dětem rodiče a prarodiče po několik dní rozdávat. Děti dostanou i nové šaty a v některých rodinách i peníze. Ještě si musí užít posledních pár dní prázdnin, protože právě po ramadánu začíná v Turecku škola.

  • Turecko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1936/193573.jpg
  • Muslimové při modlitbě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/427/42632.jpg
  • Muslimové při modlitbě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1064/106384.jpg