Na cestě

Někdy mě napadá, jestli to má vůbec cenu. Například když se tu každý týden snažím vytlačit ze sebe aspoň nějaký vtip a přitom zjistím, že se na trhu mezitím etabloval konkurent, který ze sebe gagy chrlí jak Stephen Colbert a o jehož sebrané skeče se perou přední světová nakladatelství: Fragment, Albatros, Random House i Lukoil.

Právě nyní vychází soubor jeho žertovných cestopisů Zápisky z cest, a já – uznávaje porážku – proto přepouštím své obvyklé místo nové hvězdě žánru.

„Začátkem března je už v Londýně jaro v plném proudu. Tráva je skutečně zelená, kvetou nejen narcisky, ale i macešky, rozkvetlé jsou také první ovocné stromy. Praha se mi v tomto ohledu zdá o několik týdnů pozadu.“ (Jarní Anglie)
„Pronáším-li projevy k tamnímu publiku (tentokrát to bylo v Royal Institute of Affairs), musím naše úspěchy prodávat. Doma jsem za to sice našimi nepřejícníky kritizován, ale myslím, že to dělám v podstatě dobře.“ (Tamtéž)

„Mně zůstává v hlavě učitelem zeměpisu na střední škole, panem profesorem Brožem, před půl stoletím vynucená znalost: Mongolsko = ovce, koza, kůň, skot, velbloud. Je to do jisté míry pravda i dnes.“ (Asijské zápisky)

„Teplota, rostliny, krajina jsou přesně podle očekávání. Mechanismy moderními médii vytvořené virtuální reality však působí. Díky nim člověk už – bohužel – není překvapen. Manželka přesně řekla, že krajina je taková jako ve filmu Vzpomínky na Afriku.“ (Africké zápisky)
„Myslel jsem, že nás vezmou do autentické jihoafrické vesnice, ale on to byl uměle vytvořený skanzen, lišící se od Rožnova pod Radhoštěm hlavně tím, že v něm bydlí vybraní příslušníci domorodých kmenů a hrají sami sebe. Ani tomu moc nerozumím.“ (Tamtéž)

„Nadmořskou výšku podceňujeme, ale ve vlaku se právě dává kyslík jednomu z členů delegace našich podnikatelů. My alpští lyžaři si myslíme, že to zvládneme.“ (Zápisky z cest do Latinské Ameriky)

„Nebyl jsem schopen ocenit zvláštní poetiku Shreka, když jsem viděl tento film. Oknem v hotelu mi ve dne v noci bliká reklama na Shreka jako muzikál. To už si nedovedu představit vůbec.“ (Zápisky z cesty do Kalifornie a New Yorku)

Abych nezapomněl, autor je také prezident republiky.

(texty z blogu Jindřicha Šídla publikuje pravidelně týdeník Respekt)