Okénko z Indie (12)

Asi byste čekali, že v teplomilné Indii se stánky s ovocem prohýbají pod tíhou papájí a sladkých ananasů, ale není tomu tak. Tím nejrozšířenějším ovocem jsou tady jablka. Ta jsou k mání v ulicích od severu k jihu, výběr je hodně bohatý a vlastně máte pocit, jako byste vybírali v českém supermarketu. Zakousnout se můžete do jablek Golden Delishes, Joanthan, Granny Smith nebo Shampion. A není to žádný dovoz. V sadech pod himalájskými vrcholy v oblasti městečka Manila vás na jaře přivítají kilometry se táhnoucí aleje obsypané květy. O pár měsíců později tady sklízí farmáři svou úrodu jablek. Produkce domácích pěstitelů je tak vysoká, že Indie jablka exportuje na asijský trh. Až další příčku zaujímají banány a pomeranče.

Prakash je na Inda vzrůstem hodně vysoký, do 190 cm mu chybí centimetr, ovšem ze sympatické vizáže nic nepostrádá. Jeho rodina vlastní ve vysokohorské oblasti na 50 hektarů pozemků osazených jabloněmi. Dnes už hromadně sadaři dávají přednost tzv. „zákrskům“, nízkým košatým stromkům, a také počet odrůd se vytříbil. Tržní ekonomika totiž nasadila i tady směr a tak se pěstitelé zaměřují na zelená jablka Golden Delishes, protože jejich výkupní cena je nejvyšší. Prakash je ale farmářem pouze šest měsíců v roce. Ještě než jabloňový sad přikryje několikametrová vrstva sněhu, opustí Prakash svou rodinu a přemísťuje se o dva tisíce kilometrů níž, na slunnou pláž. Nelelkuje, ale opět pracuje. V restauraci, kterou si pronajímá s kamarádem. Vlastně bez práce si svůj den naplánovat už ani neumí, ale říká, že budoucnost dětí je pro něj prvořadá. Desetiletý syn i mladší dcera navštěvují anglickou školu a kromě angličtiny jsou děti kamarádi i s počítačem, což se o Prakeshovi říct nedá. Objednávky společně s účty stále vypisuje ručně a svým dětem je tak trochu pro smích.

Prakash je hodně veselý a hlavně spokojený. Čtvrtá sezóna začíná, ty minulé byly hodně úspěšné, čímž se konkurenti vpravo či vlevo pochlubit nemohou. Prakash totiž neváhá hosta osobně přivítat a také ho vyprovodit po pěti schůdcích na pěšinu, která dál vede tmou směrem k bungalovům. Jeho společník má pod drobnohledem kuchyň a tedy vše kolem jídla. A to je zde chutné, levné a s elegancí rychle servírované.

„Outback“, jak se restaurace jmenuje, není na první pohled ničím odlišná, dalo by se říct, že vlastně vůbec nezaujme. Ale to jen do chvíle, než sem vkročíte. Když po chvíli ochutnáte z té ohromné porce před vámi, učaruje vás. Stejně tak, jako sklenice koktejlu, kde plavou syrové kousky voňavých jahod a přítomnost alkoholu je silně znát. Příští den jste najisto zpět, tady, na konci té dlouhé uličky pláže Arambol, kde přesně v šest zapadá červená koule slunce a desítky rybářů světélkují v bárkách na moři. Mořské vlny zde narážejí na skalní útes a rackové s hlasitým křikem dávají o sobě znát. Pod stolem vás možná pošimrá pejsek, který nikomu nepatří, a když mu nabídnete čokoládu, zajisté jen hlasitě povzdechne, přimhouří oči a spokojeně bude spát dál.

Jak je v Indii zvykem, písemná smlouva se mezi dvěma stranami nesepisuje. Slovo má tady váhu a je zárukou vzájemné úmluvy. Prakash se tedy ani v nejmenším neobává, že dohodu, kterou si s majitelem restaurace domluvil, by mohla být porušena. Když se ptám, zda se cítí více podnikatelem v gastronomii nebo farmářem, říká, že on se stále považuje hlavně za farmáře. Z hrabošů a zajíců tady obavy nemají, ale postrachem sadařů jsou baculaté housenky, které napadají kořeny stromů, vlastně je pochroumají, a strom nakonec odumře. Ještě větší starost však sadařům natropí drzí „zloději“. Objeví se v tlupě, vyšplhají na strom a jablka setřesou. Pak je posbírají a odnesou, avšak nad nimi jen Prakash bezradně povzdechne. Nic jiného, jak s nelibostí přiznává, mu totiž stejně nezbývá.
Na vychytralé opice totiž zatím žádný farmář v Indii nevzrál…

  • Jablka jsou v Indii k dostání na každém rohu autor: Kamila Kysučanová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2078/207725.jpg
  • Jídlo v restauraci Outback autor: Kamila Kysučanová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2078/207728.jpg
  • Obří, až pětikilové, papáje nabízejí vítané osvěžení autor: Kamila Kysučanová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2078/207726.jpg
  • Prodejce banánů autor: Kamila Kysučanová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2078/207727.jpg