Petr Nečas – slabý premiér?

Jenom silná slova – tak působí v posledních dnech premiér Petr Nečas v otázkách kolem výběru nového policejního prezidenta. Nejdřív odsoudil složení komise a způsob výběru šéfa policie, pak na jeho jmenování velmi opatrně kývl. Navenek se ale distancuje a tvrdí, že odpovědnost nese ministr vnitra. Skončilo tak další kolo sporů mezi ODS a Věcmi veřejnými.

Soudržnost Nečasovy vlády zatím nejvíc prověřila prosincová kauza Drobil. Premiér se svého ministra a stranického místopředsedy Drobila vehementně zastával. Za pár hodin ale – mimo jiné i po tlaku koaličních Věcí veřejných – ministr Drobil oznámil odchod z vlády.

Důvěra uvnitř vládní koalice byla před Vánoci mizivá. Premiér a šéf ODS Nečas sice před hlasováním o nedůvěře vystupoval vůči Věcem veřejným s razantními stanovisky, ale ve finále mu to nebylo moc platné. Petr Nečas den před hlasováním o nedůvěře hřímal, že žádá dodržení koaliční smlouvy a hlasování proti nedůvěře vládě bez jakýchkoliv podmínek. Kdyby se mělo jednat o otázce výměny na pozici policejního prezidenta, nedovedl si představit, že by se to netýkalo i vedení ministerstva vnitra. O den později, krátce před hlasováním o nedůvěře, ale Radek John zopakoval, že Věci veřejné trvají na odchodu Oldřicha Martinů. A ten také následující den oznámil svou rezignaci. Policejního prezidenta tak Nečas nakonec ve funkci neudržel, na ministerstvu vnitra ovšem zůstalo všechno při starém. Nečas si dupl – ale Věci veřejné prosadily svou.

A rušno bylo i kolem výběru nového policejního prezidenta. Podle premiéra byla komise pro výběr policejního šéfa kočkopsem a nemohla podle něj přinést nic pozitivního. Minulý týden komise vybrala dosavadního náměstka šéfa jihomoravské policie Petra Lessyho. Nečasovy výhrady trvají dál, premiér ale výběr Lessyho nevetoval. V boji o policejního prezidenta tak vede ministr vnitra John nad premiérem Nečasem jednoznačně 2:0.

Do prosincové vládní krize rázně zasáhl prezident Václav Klaus a napětí v koalici – aspoň navenek – zmírnil. Krátkodobé uklidnění ale může dlouhodobě posílit prezidentův vliv. A zároveň oslabit vliv premiéra Nečase, který působil, jakoby si s koaliční roztržkou bez prezidenta snad ani neporadil. Nečas koneckonců občas narazí i ve vlastní straně. Třeba při vyjednávání o koalici na pražské nebo brněnské radnici. Navzdory přání premiéra mají Pražané modro-oranžovou vládu. Kvůli brněnské radnici se Nečas zase neshodl se svým stranickým místopředsedou Blažkem.

Ještě na podzim se zdálo, že Nečas a ODS se budou vymezovat hlavně vůči TOP 09 a budou svádět boj o dominantní postavení na pravici. V posledních týdnech se ale Nečas potýkal zejména s Věcmi veřejnými a hlavní spory se vedly o resort vnitra. ODS a Věci veřejné se navíc už dlouhé týdny dohadují, kdo má vliv na policii a ministerstvo vnitra: ABL nebo exministr Langer?

Petr Nečas v posledních týdnech působí spíše jako slabý lídr – vlády i ODS. A to ještě koalice nezačala prosazovat velké reformy.

  • Petr Nečas autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2270/226953.jpg
  • Petr Nečas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2259/225837.jpg