Devatenáctý červen – to není jen Klausova sedmdesátka

Už dlouho se na pozítřek chystaly oslavy kulatých 70. narozenin současného prezidenta republiky. Narodil se 19. června roku 1941 a takové oslavy hlavy státu jsou obvyklé i v demokraciích, kdežto kdyby tentýž člověk už v oné čelné státní funkci nebyl, byla by pompa mnohem menší. To se začátkem října pravděpodobně přihodí exprezidentu Václavu Havlovi, který bude mít pětasedmdesátku. Jenže Klausovy oslavy na Hradě byly, jak víme, z nějakých důvodů odvolány. To teď nebudeme rozebírat.

S daty narození různých lidí bývají spojovány poněkud esoterické předpovědi o jejich povahách, a to ještě mnohem dříve, než se nějaká jejich povaha vůbec projeví. Kalendář je rozdělen do dvanácti takzvaných  znamení, různě poeticky pojmenovaných, z nichž každé je vymezeno přesnými daty. Blíženci spadají do období od 22. května do 21. června – končí tedy přesně o slunovratu. Jelikož se v té době narodilo hodně známých lidí, musíme se nutně ptát zdali se různé předpovědi tohoto znamení vztahují stejně na ty květnové jakož i na pokročilé dny červnové, do nichž spadáme my z 19. června, neboť – když dovolíte – patřím mezi ně i já sám. 

U nás se těmi znameními a jejich odrazem na příslušné životy hodně zabývá osoba tak milá a soudná, jako je spisovatelka Daniela Fischerová. Věřit všemu, co nám Blížencům předpovídá, nemusíme brát zcela vážně, ale zkusme připomenout alespoň to hlavní. Naše zájmy jsou prý tak široké, že ani při nejlepší vůli nejsme schopni obsáhnout nějaký obor do hloubky, ale mnohem spíše máme sklon k povrchnímu vnímání věcí a oslňování společnosti tím, co všechno víme, i když je to právě jen ten povrch. Něco jako urputné lpění na tak fixní idei, jakou třeba Václav Klaus chová k Evropské unii, se v těch předpovědích pro Blížence podle Daniely Fischerové nevyskytuje. 

Zdá se, že mnohem spíše zde sedí prý zcela nesporný rys našich povah, abychom co nejvíce lidí seznámili s tím, což jsme my poznali jako svou platnou, byť i ne právě úplnou pravdu. Je to realizace dávného trefného aforizmu publicisty Jiřího Hanáka, že novinář je člověk, který co nejšíře seznamuje své čtenáře s tím, co sám kde přečetl. Patří sem tedy nejen publicisté, ale i spisovatelé vůbec, herci, překladatelé a možná i hudební skladatelé. 

Ve znamení Blíženců se třeba narodil J.F.Kennedy, Tito, Saganová, Thomas Mann a další zajímaví veřejně činní lidé, což oné uvedené předpovědi odpovídá více než dokonale. 

Podívejme se však k nám domů a můžeme se omezit třeba i jen na onen pozdní den Blíženců 19. červen. A hle, rázem zjistíme, že úplně ve stejný den jako Václav Klaus se narodil i známý showman Jan Vodňanský, jemuž tímto také gratulujeme k nedělní sedmdesátce, dále pak také Jiří Voskovec, František Gellner, František Branislav, Aloys Skoumal, Jiří Lír nebo Josef Nesvadba. Na ně na všechny se ona obecná charakteristika Blíženců dobře hodí. 

I když tedy všemu z těch přírodou daných vlastností neuvěříme, nechme je překročit náš někdy příliš pyšný rozumový majestát a přejme všem našim sourodilcům z 19. června ať si své nedělní narozeniny pěkně užijí!

Komentář Jiřího Ješe pro Český rozhlas 6

  • Václav Klaus autor: Tomáš Krist, zdroj: Isifa/LN http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2630/262919.jpg
  • John F. Kennedy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2163/216277.jpg