Sedm miliard bez dvou

Počítadlo OSN, počítající natalitu i úmrtnost a kalkulující každou sekundu z pomíjivé věčnosti okamžitý (ovšemže jen přibližný) počet smrtelníků na této planetě, se jakoby na okamžik zastavilo, když pozemšťanů bylo právě sedm miliard. Kdy to bylo? Inu, před chvílí.

Přišlo mi, že Smrt kmotřička má krutý smysl pro ironii, když prakticky současně zapsala do svého pracovního diáře jména znamenitého českého demokrata a severokorejského diktátora. Soustrastná slova, která se slétají do Prahy, jsou upřímná a dojemná. Vždyť se týkají člověka, který se ve své zemi mohl obejít a taky se obcházel bez osobní ochranky. Nebyl to někdo, kdo by se ze strachu o svou bezpečnost pohyboval jen v pancéřovém vlaku (kde taky Kim „Druhý“ nakonec koncem minulého týdne zemřel).

Severní Korea je nejizolovanějším státem světa. Vlastně v sebeizolaci od ostatního lidstva má sotva někým jiným překonatelný primát. Je v současném historickém stavu protipólem skutečnosti, jakou prožíváme my. Poslední sovětský velvyslanec v Praze (a pak zároveň první ruský velvyslanec v Česku) Alexandr Alexandrovič Lebeděv mi telefonoval z Moskvy v okamžiku, kdy se o smrti Havla dozvěděl. „Prožil jsem v Praze nejdramatičtější historické chvíle, kdy dějiny obracely kormidlo do nové epochy. Havel byl můj přítel a doslova ho beru i jako svého prezidenta. Řekni to, prosím, u vás.“  Rád to vyřizuji i s přáním, aby vztahy mezi českými a ruskými demokraty co nejvíc přispívaly k řešení spousty problémů, přes které se musí prokousávat Evropa i celý svět.

Pro odchod Václava Havla letošní české Vánoce nesporně budou mít pro mnohé i stín smutku. Budeme rekapitulovat období po sametu, úspěchy i neúspěchy. Ale s klidem v duši, jak volně myslíme a dýcháme. Zároveň si nemohu pomoci a dívám se na opačnou stranu planety, odkud přicházejí zprávy o špatně skrývaném vyhlášení výjimečného stavu. O strachu osob z nejvyššího okruhu mrtvého diktátora, že může přijít konec světa. Tedy jejich konec. Žijeme všichni na jedné sedmimiliardové planetě. Ale v různých světech. Díky bohu, že my jsme zatím na té světlejší straně.