Nesmrtelný ministr?

Nejvíce napadaným ministrem české vlády je Josef Dobeš. Jakoby pro něj žádný nový rok nenastal, jen pokračování toho trpkého starého. Čelí stále stejným výzvám: odvolejte Dobeše, Dobeši rezignuj! Teď mu zrovna kvůli (ne)čerpání evropských dotací zlořečí média, opozice i koaliční (ne)přátelé z TOP 09. Na jeho hlavu se nahrnula také veškerá obvinění za letité neduhy českého školství. Čelí tomu chápavým pousmáním a pohotovou, ale korektní obranou. Právě ta klidná samozřejmost, s níž odolává i nespravedlivým útokům je na něm navenek nejsympatičtější.

Důležitější však je, že většina obvinění nemá reálný základ. Příkladem může být tvrzení, že ministerstvo za Dobešova vedení zavinilo nevyužívání eurodotací v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Nesprávné hospodaření s eurodotacemi přitom Evropská komise kritizuje dlouhodobě a to nejen ve školství a nejen v ČR. Naprostá většina nedostatků v čerpání peněz na zmíněný program pochází ještě z doby před nástupem ministra Dobeše. „Evropská komise nás upozorňuje na nedostatky, které se staly v letech 2008 a 2009," připomněl náměstek pro evropské záležitosti ministra školství Michal Zaorálek. Tedy v době, kdy byl ministrem školství Ondřej Liška (za Stranu zelených) a po něm v úřednické vládě Miroslava Kopicová (nominovaná ODS). Evropská komise ovšem kritizovala čerpání dotací již za ministryně Dany Kuchtové (rovněž za Stranu zelených). Podíl současného vedení na chybách při čerpání dotací ministr Dobeš sice přiznává, ale mnohem větší vinu podle něj nese jak bývalé vedení rezortu školství, tak i kontrolní orgány ministerstva financí a Středočeský a Ústecký kraj. Tedy právě ty instituce, kde mají rozhodující vliv TOP 09 a ČSSD, neboli politické strany, které teď házejí veškerou zodpovědnost na ministra Dobeše.

TOP 09 se ministra Dobeše pokoušela odstranit už několikrát. Kvůli tomu, že na ministerstvu zaměstnával předsedu občanské iniciativy D.O.S.T. Ladislava Bátoru, vyvolala TOP 09 dokonce vládní krizi. Nynější problémy s čerpáním eurofondů jsou podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska „daní, kterou veřejnost platí za důvěru, kterou svěřila subjektu s názvem Věci veřejné“. Podobně se vyjádřil stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek, známý příznivec školní sexuální výchovy a autor dezinformační kampaně proti Výboru na obranu rodičovských práv. Příznačné ovšem je, že další Dobešův kritik, někdejší šéf sekce eurofondů Jan Vitula (v době formování Nečasovy vlády žhavý kandidát TOP 09 na post ministra školství), vykázal za svého 2,5letého působení na ministerstvu školství pouze 0,27 % certifikovaných neboli proplacených prostředků z tohoto operačního programu. To byl také důvod jeho odchodu z ministerstva. Naproti tomu ministr Dobeš se svým týmem za jeden rok dosáhl čerpání 12 % z celkové částky 53 miliard eur. Pokud jde o pochybení Středočeského kraje, ministerstvo školství zjistilo, že tam z plánovaných 12 kontrol v roce 2011 byla jen jedna kontrola. Teprve na příkaz ministra Dobeše provedl Středočeský kraj kontroly dodatečně.

Dobešovi se vyčítá, že má už pátého ředitele kabinetu i šéfa sekce čerpání fondů EU. Provádí prý nikoliv uvážlivou, ale „špatnou“ personální politiku. Akademická sféra má řadu připomínek k jeho věcnému záměru zákona o VŠ; odmítá také zákon o finanční pomoci studentům. Kritikům se nelíbí ani změna financování podle optimálního počtu žáků ve třídě; zlikviduje to prý vesnické základní školy. Za nedostatek kritici pokládají i to, že ministr zajišťoval peníze pro školní psychology až na poslední chvíli – aby předešel jejich hromadným výpovědím. Na druhé straně Dobeš ušetřil na zbytnělé byrokracii svého rezortu téměř půl miliardy korun. Zajistil start státních maturit a rozjel testování žáků 5. a 9. tříd, což pomůže měřit znalosti ve stěžejních oblastech vzdělávání. Prosadil novelu školského zákona, která snižuje administrativu a stanovuje funkční období ředitelů na šest let. Realizoval smlouvy s rodiči, které mají zlepšit kázeň ve školách. V neposlední řadě zajistil zvýšení platů učitelů, jimž přilepšil vloni2,1 aletos 4 miliardami korun. Ministra Dobeše se zastává i Hospodářská komora. „Po dlouhé době řídí tento klíčový resort člověk s jasnými názory, který neříká jen líbivé věty o vzdělanosti. Chápe celospolečenský význam učňovského školství a další často opomíjené aspekty vzdělávání. Jeho případný odchod z vlády by zastavil mnoho pozitivních změn v systému našeho školství," uvedl prezident komory Petr Kužel.

Úspěchy se ovšem cílevědomému konzervativnímu ministrovi neodpouštějí.  V honu na Dobeše se Kalousek se Schwarzenbergem předhánějí v dojemné shodě s lídry sociální demokracie. Není to nic překvapivého, dost dobře na to sedí parafráze Kalouskových slov: je to „daň, kterou veřejnost platí za důvěru, kterou svěřila subjektu s názvem TOP 09“.