Ranní ANO

Miluji rána! Miluji rána, protože ráno je začátek a na začátku je vždycky všechno krásné. Pokud to zůstane krásné i večer, pak to byl krásný den. Obzvlášť krásné ráno se mi povedlo minulý čtvrtek.

Vstal jsem v šest. Spal jsem na chatě a vzbudili mě ptáci. O půl sedmé jsem už byl v Praze, na Kavčích horách. V 7,30 mi na mobilu cinká esemeska. Podívám se na display a vidím jediné slovo: ANO. Podpis mp. A protože na svém iPhonu vidím i předcházející esemesky, poznal jsem, že mi toto ANO, poslal v 7,30 ráno herec Michal Pavlata.

Je pravda, že jsme si minulý večer psali něco ohledně mých povídek, které měl číst na křtu mé knihy Pohádky pro otce a matky. Ale to bylo den před tím. Navíc já jsem mu odpověděl tak, že jeho „ano“ na můj výčet možných povídek nedávalo žádný smysl.

Přesto jsem se zaradoval.

Pochopil jsem, že nemůže být lepší začátek dne, než s ANO od Michala Pavlaty. A tak jsem mu napsal: „Ano? Nepřehmátl jste se? Nepatří vaše ANO někomu jinému? Třeba nějaké ženě?! Ale jestli patří mně, tak vaše ranní ANO přijímám, děkuji vám za něj, budu o něj pečovat a hned ho pošlu někomu dál…“

A teď to nastalo! Komu mám své ANO poslat? Koho tím nezmatu, ale potěším. Koho tím nenaštvu, ale inspiruju. Zkusil jsem spisovatelku Terezu Boučkovou: Ano! BL – napsal jsem jí esemesku a čekal co bude. Tereza okamžitě zavolala a smála se, proč ji po ránu píšu „Ano“, když můj text, který jsem jí včera poslal, aby mi k němu něco řekla, ještě pořád nepřečetla. A hned jsme se domluvili, že k ní ve tři hodiny přijedu s kytarou a uděláme si „oprašovačku“ mých písní, které zazpíváme na křtu v Jindřišské věži.

Další esemesku „Ano! BL“ jsem poslal spisovatelce mně z nejmilejších - Biance Bellové. Ta nezavolala, ale okamžitě odepsala: „Dobré ráno i tobě! To byla prosím odpověď na co?“ Do třetice všeho dobrého jsem poslal „Pavlatovo ANO“ další ženě z mého telefonního seznamu – písničkářce a autorce Zdeňce Lorencové. Čekal jsem, co odpoví. Zavolá nebo napíše? Ale ona ani nezavolala ani nenapsala. Asi spala. A tak „RANNÍ ANO“ od Michala Pavlaty skončilo svou práci v mobilu Zdenky Lorencové a dál nepokračovalo. Škoda. Příště si musím pro své „ranní ANO“ lépe vybírat partnery.