Nazi-fotbal na hnědém molu

Když se některé kluby Gambrinus ligy v minulých letech jasně vymezily vůči rasismu na stadionech, přestal jsem si alespoň zčásti ťukat na čelo. Z pralesa krok ke kultivovanému prostředí. Jedině dobře. Bohužel, ač se mohlo zdát, že kořeny brojící proti banánům na hřišti nebo propagaci dvou osmiček mají pevné základy, první trhliny jsou na světě.

Kádr mladých talentů z plzeňské Viktorie, která hraje druhým rokem pohárovou Evropu, totiž minulý týden vstoupil do vod „lehce neprobádaných“. Řekne-li se módní přehlídka, někomu se vybaví Milan Baroš v tangách, jinému zase vytane na mysl jeden z pokojů Top Hotelu Praha asi tak ve čtyři hodiny ráno. Ale fotbaloví manekýni v oděvech značky Thor Steinar, to je, slovy klasika, opravdu novum.

Aby bylo jasno. Thor Steinar je sice na oficiálních stránkách prezentováno jako „legendární německé značkové oblečení“ (což je teprve po deseti letech od vzniku značky poněkud s podivem, nehledě na to, že se šije v Turecku a Číně), ve skutečnosti však jeho logo vycházelo z runových symbolů spojených s nacistickou tématikou. A půjdeme-li ještě dál, zjistíme, že Thor je jméno boha severské mytologie a Steinar může mít inspiraci ve Felixi Steinerovi. Jako velitel SS se podílel na obsazování Československa.

Můžeme spekulovat, zda o tom mladý záložník David Štípek věděl, nebo ne. A je to vlastně celkem jedno, na rozdíl od klubové reakce. „Fotbalisté Viktorie byli na akci partnerského Casina, které patří mezi hlavní partnery mládeže FC Viktorie Plzeň. Módní přehlídka byla zcela v režii Casina, šestice viktoriánů vystupovala pouze v rolích modelů –  oblečení jim nepatří, dodala ho firma. Uvědomuji si, že značka Thor Steinar má kontroverzní pověst, nicméně není s ní spojena Viktorie, ani nikdo z jejích fotbalistů,“ napsal mi plzeňský mluvčí Pavel Pillár.

Ruce pryč. Ne, že by mne to překvapilo. Na rozdíl od distancování však mohla dát Viktoria jasně najevo, že s neonacismem a rasismem nemá nic společného a bojkotuje ho. Do tuzemska oblečení Thor Steinar distribuuje Tomáš Marek, basák ne úplně sluníčkové kapely Conflict88. „S plzeňským fotbalem spolupracujeme od letošního roku a ta spolupráce je výborná. Víc vám k tomu říkat nechci,“ řekl podnikatel serveru Aktuálně.cz s tím, že šlo o jednorázovou záležitost.

Také tam cítíte, jak si to odporuje? Ať tak či onak, Thor Steinar je třeba v Německu na černé listině. Jestli tenhle trend přijde i do Česka, pornoherec Robert Rosenberg sice nebude mít co na sebe, bude to však pozitivní výkop k opravdovému fair-play.