Ukrajinská hitparáda povolebního cynismu

Teplem a láskou zahrnovali ukrajinští kandidáti voliče před volbami. Hned po nich se ale proti některým obrátil jejich hněv. Představte si, že kandidujete do voleb v jednomandátovém volebním obvodu. S vyhlídkou, že se vám všechno několikanásobně vrátí, až se stanete poslancem, nainvestujete do předvolební kampaně hromadu peněz (ti vyvolení se silnou injekcí ze státního rozpočtu). Jako smyslu zbavení nakupujete vybavení do škol, stavíte dětská hřiště nebo cesty, rozdáváte plnými hrstmi. A oni vás nakonec ti… nezvolí!

Navíc strana vám řekne, že je to váš problém. Lidská tragédie, na kterou ne všichni reagují stejně. Jeden z kandidátů, v zoufalé snaze zabránit své prohře, ukradl z volební místnosti razítko. Někteří se rozhodli domoci se vítězství podvody, všechno se ale odehrávalo v přímém přenosu, takže nakonec se stali národními vyvrheli a zločinci, místo poslanci.

No a někteří se mstí. Senzaci na Ukrajině vyvolala zpráva, že jeden z těch neúspěšných, který před volbami slavnostně podaroval obyvatelům „svého“ obvodu novou cestu, ji pak po neúspěšných volbách zničil. Záhy se sice ukázalo, že novináři skočili na lep, což tedy zrovna ne moc lichotivě vypovídá o jejich profesionalitě. Pomluvenému podnikateli se omluvili, ale pomluveným už pro většinu Ukrajinců zůstal.

Tento příběh nicméně otevřel dveře dalším, tentokrát ověřeným. Jiný neúspěšný kandidát Strany regionů, který v naději na vítězství nerozvážně daroval místní nemocnici sanitku, ji hned po volbách zabavil. Záchranáře donutil otevřít garáž a se sanitkou odjel neznámo kam. Asi si léčit zlomené srdce. Slíbené nové ambulance se místní od něj asi také nedočkají. Jiný neúspěšný kandidát zase zabavil dětem darované školní počítače. Divíte se? Ukrajinci už ne.

Nebo, důchodkyně Taisja z Oděské oblasti si stěžuje, že jí byla zrušena sociální pomoc na základě toho, že nehlasovala za Stranu regionů, za kterou agitovala sama ředitelka Centra sociální pomoci. Centrum navíc organizovalo svoz důchodců k volebním místnostem, svezli za slib, že lístek hodí Straně regionů. Při kontrole „správnosti“ hlasování Taisja odmítla na dotaz, koho volila, odpovědět. Za tři dna ale dostala odpověď ona. Na sociální pomoc už prý nemá nárok. Fakt, že na to Centrum přišlo těsně po volbách, je prý náhoda. Jiní dva důchodci byli odsouzeni k pokutě 510 hřiven, což se v podstatě rovná výši jejich důchodu, za nelegální agitaci ještě před zahájením předvolební kampaně. Oba veřejně prohlásili, že nemohou a nebudou volit Stranu regionů.  Nelegální agitaci Strany regionů soudci nikde nezaznamenali.

Jedná se sice jen o několik případů, které ale ukazují, že elementární pocit studu některým opravdu chybí a míra cynismu dosáhla nového dna. Na druhou stranu potěší, že ne všichni voliči se nechali koupit a zejména v Kyjevě se ukázali být nadmíru rozumnými či odolnými. Na hřiště s dětmi chodí, ale jejich budovatele nezvolí. S voliči je proto vše v pořádku, cynickými se stali ale také. V tak infekčním prostředí ostatně není divu.