Depardieu à la Dean Reed aneb Naivní rusofilie Francouzů

Gérard Depardieu emigroval. Prý kvůli zlým francouzským médiím a ponížení ze strany premiéra Jeana Marca Ayraulta, který označil Depardieua za ubožáka. A podle většiny prostě proto, že nechce platit vysoké daně. Neadekvátní reakce na ještě neadekvátnější politiku francouzského prezidenta Francoise Hollanda. Bohužel kombinovaná s tradiční francouzskou naivní rusofilií a romantickým vnímáním Ruska.

Slava Rossiji! Sláva zemi velké demokracie, kde si podle Depardieua premiér nazvat občana ubožákem nedovolí. Ani nemusí, protože je z nich režim evidentně rovnou dělá. S tím si ale Gérard Depardieu lámat hlavu nemusí, stal se z něj takový novodobý Dean Reed. Bude hrát ve filmu, který bude režírovat dcera uzbeckého diktátora Karymova Gulnara, bez mediální štvanice může oslavovat narozeniny Ramzana Kadyrova nebo, díky ruskému pasu, cestovat v rámci bezvízového styku do Běloruska. Zajímavé bude, až půjde prosit o schengenské vízum.

Dalším příkladem naivní francouzské rusofilie je herečka Brigite Bardot, dnes známá spíše jako ochránkyně zvířat. U francouzských úřadů požaduje zastavení plánovaného utracení dvou nemocných slonů ze ZOO v Lyonu. V opačném případě se prý také bude hlásit u Putina. Z Francie se podle jejích slov stalo pohřebiště zvířat a jen Putin je opravdový muž, který měl pro ochranu zvířat udělat víc, než kterýkoli jiný prezident.

Slavná BB se asi nechala ošálit posledními obrázky Putina z dobře známého vyprovázení jeřábů na jih. Dva ze zmatených ptáků při akci zemřeli. A bohužel to nebyla jediná z Putinových záchranných akcí, která zvířata vyšla docela draho. Známá ruská novinářka Julia Latynina se pokusila Brigitte Bardot vývést z omylu otevřeným dopisem. Ve svém blogu proto připomněla několik známých afér. Divoký sněžný leopard byl převezen z rezervace vrtulníkem, aby si s ním mohl Putin pohrát. Podobná věc se stala s tygřicí Ussuri, kterou měl ruský prezident v rezervaci sám chytit a označkovat. Ta ale ve skutečnosti pocházela z jedné ruské ZOO, a aby Putinovi při „odchytu“ neublížila, byla pod narkotiky. A protože měl Putin lehčí (týdenní) zpoždění, byla tygřice v rauši celý týden!

  • Gérard Depardieu a Vladimir Putin autor: Mikhail Klimentyev, zdroj: AP Photo/RIA-Novosti http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4268/426785.jpg
  • Vladimir Putin čeká na svého ptačího svěřence autor: Presidential Press Service, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3929/392839.jpg
  • Brigitte Bardotová autor: EPA/LAURENT GILLIERON , zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4265/426467.jpg
  • Vladimir Putin jako vůdce hejna jeřábů autor: Presidential Press Service, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3929/392837.jpg

Tohle se asi ve Francii neděje. Taky si nedokážu představit prezidenta Hollanda, jak učí s kluzákem migrovat jeřáby. A rozhodně bych Putinovy zásahy nenazvala ochranou zvířat. Navíc, v Rusku se pravidelně konají lovy v rezervacích, střílí se z helikoptér na chráněné druhy a sám Vládce přírody proti tomu nikdy neřekl ani „ň“. V rezervaci si postavil daču, nejednu a v nejedné rezervaci, a není sám. Sousedí například s patriarchou Kyrilem nebo premiérem Medveděvem. Ekologie? Co to je? Když se ekologický aktivista Suren Gazarjan pokoušel proniknout za plot dači gubernátora Krasnodarského kraje Tkačeva, vysloužil si trestní řízení a nakonec radši z Ruska uprchl.

Opravdu nelze očekávat, že v zemi, kde nejohroženějším druhem je homo sapiens, bude kladen důraz na ochranu přírody, uzavírá Latynina.

P. S.: Tentokrát Ukrajině neutečete. Nejen Francouzi, ale i Ukrajinci, se totiž na Gérarda Depardieua zlobí. Sice jim do toho nic není, ale Depardieu se ocitl na ukrajinském blacklistu hned ze dvou důvodů. Zaprvé kvůli své adorací Ruska, která dopálila ukrajinské nacionalisty natolik, že mu dokonce vyhlásili bojkot. A zadruhé, překvapivě, i kvůli neochotě platit daně. „Utíká před daněmi, není patriot,“ říkají Ukrajinci a v podstatě opakují slova francouzského premiéra. „Kreml adoptoval lakomého Gérarda,“ křičí opozice. Z úst ukrajinských politiků – oligarchů, kteří peníze posílají do offshorových firem a každý z nich disponuje několika zahraničními účty, zní takové výroky dost pokrytecky. Depardieu jen udělal to, co v podstatě dělají i oni, ale dokázal se k tomu přiznat. Což je potřeba ocenit.

Ani Ukrajinci nemají placení daní v lásce a často je ani neplatí. Šedá ekonomika zde tvoří zhruba 40% z celkového výkonu. Na rozdíl od oligarchů je ale postoj běžných Ukrajinců z lidského hlediska pochopitelný. Mizerné důchody, sociální i zdravotní péče bezplatná jen do té doby, než se setkáte s první žádostí o úplatek, jinak pro vás nikdo nehne prstem… Ukrajinci mají často oprávněný pocit, že jejich daně mizí v dírách na silnicích, kde občas skončí i nějaké to auto. Není náhoda, že jedna z posledních sociálních kampaní apeluje na vyplácení oficiálních mezd a placení daní. V některých případech je proto těžké být patriotem a Ukrajinci to moc dobře vědí.