Státní pokladna bez peněz, prezident ale rozhazuje miliony

Ve státní kase zbývá pouhých 217 dolarů, tedy asi čtyři tisíce korun! S tímto prohlášením vystoupil před pár dny ministr financí Zimbabwe Tendai Biti. A nešlo o žádný žert po vzoru některé z pohádek. Kdysi jedna z nejbohatších zemí Afriky je totiž už dlouhodobě na mizině a z kopce to s ní jde vlastně už od získání nezávislosti v roce 1980.

Bývalá Rhodesie se tak opět dostává na titulní stránky zahraničních novin, naposledy si tuto „poctu“ vydobyla vydáním nejvyšší bankovky v historii. To když v červenci 2008 Zimbabwská centrální banka vydala nové peníze, na kterých bylo celkem jedenáct nul. Miliardová bankovka však neměla větší hodnotu než jeden americký dolar a nešlo si za ni koupit ani chleba.

Sběratelé z různých koutů naší planety si sice mnuli ruce a snažili se unikátní bankovku získat za každou cenu, obyvatelé Zimbabwe však měli zcela jiné starosti. Hyperinflace v této banánové republice totiž nakonec dosáhla neuvěřitelných 2,2 milionu procent! Nová vláda v roce 2009 proto přistoupila k jedinému možnému řešení a zavedla americký dolar, aby jakžtakž stabilizovala ekonomiku.

Vzhledem k zcela rozvrácenému zemědělství v důsledku násilného zabírání bělošských farem na začátku 21. století, čímž došlo k jejich faktické likvidaci, k obrovské nezaměstnanosti i mezinárodní izolaci. Kvůli pokračující vládě diktátora Roberta Mugabeho však téměř neexistuje naděje na zlepšení a není proto divu, že obyvatelé Zimbabwe jsou hodnoceni jako nejméně šťastní na celém světě.

Výjimku však tvoří samotný vládce a jeho rodina. Jen krátce poté, co zimbabwská centrální banka začala tisknout nejprve stotisícové a krátce nato i milionové až miliardové, přitom prakticky bezcenné, bankovky, koupil si Mugabe třípatrovou vilu v Hong Kongu v Tai Po v přepočtu za zhruba 120 milionů korun. A to zdaleka nebylo všechno.

Mezinárodní skandál vyvolalo i počínání Mugabeho manželky Grace, která do bývalé britské kolonie přijela roztočit miliony vyždímané z poddaných. Za luxusní kabelky, šperky a další zboží. Při nakupování jí však zachytil fotoaparát jednoho z místních reportérů, na což žena diktátora nebyla ve své zemi vůbec zvyklá. I proto reagovala útokem a novináře napadli také její bodyguardi.

Výsledkem bylo nejen zranění hongkongského fotografa, ale také obžaloba samotné Grace Mugabeové za ublížení na zdraví. Skandál byl na světě, proto se do sporu vložily nejvyšší čínské úřady. Hong Kong je sice na základě čínsko-britské smlouvy de facto nezávislým územím, ovšem zahraniční politiku a obranu řídí Peking. A protože prý šlo o první dámu spřáteleného státu, měla imunitu, a tudíž se k soudu nedostala.

V bývalé britské kolonii však, také za zimbabwské peníze, studovala i Mugabeho dcera Bona. Někteří poslanci i studenti Hongkongské univerzity proto žádali, aby byla vyloučena. Nic takového se ovšem nestalo a Robert Mugabe se v roce 2011 osobně zúčastnil graduace své dcery. Diktátorova rodina ale neutrácí miliony jen v Hong Kongu, tzv. spanilé jízdy na nákupní centra podniká i do Singapuru a za rekreací pak míří do resortů na plážích v Malajsii.

Poslední vývoj v Zimbabwe navíc ukazuje, že se Mugabe i nadále udrží u moci. Prezidentem je už od roku 1987 a i když mu je už téměř 89 let, do důchodu odejít odmítá. Však také nedávno prohlásil, že bůh mu dal delší život než ostatním, takže s obyvateli Zimbabwe může být i nadále a nezklame je. A jeho slova podporuje i manželka Grace, podle které prezident vstává ve čtyři ráno a cvičí. Podle expertů mu navíc zimbabwská ústava umožňuje stát v čele státu ještě dalších deset let.

Politického odpůrce a jediného skutečného protivníka, současného premiéra Morgana Tsvangiraje pak označil spolu s celou jeho vládou za bestii, kterou je třeba pohřbít. A možná mu k tomu pomohou i zbraně a stíhačky nakupované od Číňanů. A co samotní voliči? Ty přímo u volebních místností „umravní“ Mugabeho ozbrojenci stejně, jako tomu bylo při předchozích volbách. Ostatně sám jsem toho byl před více než deseti lety svědkem.

Celé tohle volební divadlo ovšem není zadarmo, podle Harare nějakých 200 milionů amerických dolarů. A ty je třeba sehnat stůj co stůj a tento úkol už také dostali ministři financí a spravedlnosti. Robert Mugabe přece musí být znovu zvolen v demokratických volbách, ať to stojí, co to stojí.