Socha občana

Po tisíciletí staví lidé sochy. Faraónům, císařům, králům, prezidentům, literátům, malířům, vědcům, hrdinům i tyranům. Každý asi zná sochu Krista nad Rio de Janeirem. Zdá se vám velká? Ale kdeže, má pouhých 30 metrů. Vůbec největší socha na světě, je socha Buddhy v čínském Henanu. Ta je vysoká 153 metrů a její sokl je jako obrovský několikapatrový dům.

Existují i sochy vystavěné událostem, třeba Mamájevská mohyla u Volgogradu (připomíná bitvu u Stalingradu), ta má až po hrot meče 60 metrů, či sochy vystavěné principům, už zmíněné sochy Buddhy, Krista, či Svobody – mimochodem, ta poslední měří i s podstavcem 93 metrů. Sochy se nejen slavně staví, ale někdy i slavně-neslavně boří. Jako třeba náš pomník J. V. Stalina na Letné.

Všechny ty sochy staví občané. To oni to všechno oddřou a zaplatí. Je to zvláštní tradice, která by si zasloužila alespoň jednou v dějinách prolomit, změnit. Proč by nemohla, na jednom jediném místě na světě, stát socha tomu, kdo to všechno platí a staví – socha Občana?! Je to přece občan, kdo je hlavním tahounem běhu světa! To občan, daňový poplatník, si ze všech nejvíc zaslouží svou sochu! A pěkně v nadživotní velikosti! A na nějakém důstojném místě!

Pojďme, občané, založit občanský spolek pro stavbu sochy Občana. O její podobě a umístění rozhodneme v občanském referendu.

Já, jako tvůrce seriálu o rozhlednách, vidím sochu Občana co nejvyšší. Aby se dala využívat i jako vyhlídka. Velikostí někde mezi sochou Buddhy a sochou Svobody. Bratru tak 120 metrů. A umístil bych ji buďto do středu Česka nebo Evropy. A v soklu by měla hospodu a supermarket.

Otázka je, jestli občané o sochu sebe sama budou stát, jestli ji zaplatí? Jestli raději zase nedají své daně a pot na stavby dalších soch potentátů? Uvidíme…

Když nic jiného, tak natočím aspoň dokumentární film s názvem Občané sobě, který zachytí, jak to s mým nápadem na SOCHU OBČANA dopadlo. A ten film může začít právě tímto blogem…

Co vy na to, občané? Přidáte se? Postavíme spolu SOCHU OBČANA?