Čína má (konečně) první dámu

Asi nepřekvapilo, že historicky první cesta nového čínského prezidenta Si Ťin-pchinga vedla do Ruska. Do země, se kterou Čínu pojí stále užší vztahy, bez ohledu na to, že jde o jakýsi sňatek z rozumu a že ruského medvěda a čínského draka nutí k vzájemnému spojenectví jejich společný rival, tedy Spojené státy.

Pro Moskvu i Peking šlo o důležitou návštěvu, a to i symbolicky, přesto čínským médiím nedominoval ani Vladimir Putin ani Si Ťin-pching, ale jeho manželka, první dáma ČLR Pcheng Li-jüan. Televizi, noviny a především internet totiž zaplavily desítky snímků usmívající se prezidentovy manželky a mnohonásobně více pak názorů na její reprezentaci komunistické země. 

A šlo vskutku doslova o lavinu hodnocení a komentářů, v drtivé většině pozitivních. Pcheng Li-jüan mávající, usmívající, tleskající. V perfektně padnoucím hedvábném sáčku v čínském stylu a s černou kabelkou, která jí podle hodnocení laiků i odborníků perfektně ladila s oblečením, a vždy dobře naladěná. Pro více než miliardovou Čínu se tak zrodila nová hvězda, bez ohledu na skutečnost, že Pcheng Li-jüan je už dlouhá léta proslulou zpěvačkou účinkující v populárních televizních pořadech.

Pozornost pak madam Pcheng poutá i po odletu z Moskvy. Čínský prezidentský pár totiž pokračoval na africký kontinent a spouště fotoaparátů ji doprovázely při příletech v Dar-es-Salaamu v Tanzánii a stejné to zřejmě bude i v Jihoafrické republice a Kongu, které jsou také na programu této první oficiální cesty čínského prezidenta. Pcheng Li-jüan se role první dámy tedy zhostila vskutku perfektně. Navíc de facto jako vůbec první v historii Čínské lidové republiky.

Číňané na něco takového totiž nebyli a nejsou zvyklí. Žádný ze Si Ťin-pchingových předchůdců se se svou manželkou nikde na veřejnosti neukazoval či jen zcela výjimečně. A podobné to bylo i v případě premiérů. Třeba Čang Pchej-li, žena posledního předsedy vlády, „lidového“ Wen Ťia-paa se s ním na veřejnosti neukázala nikdy.

Obyvatelé nejlidnatější země světa navíc mají i důvod pohlížet na manželky svých vůdců skrz prsty. Negativně se do jejich paměti zapsala už žena zakladatele komunistické Číny Ťiang Čching, která nechvalně proslula v období tzv. Kulturní revoluce v letech 1966–76 a nakonec, zcela zaslouženě, skončila ve vězení.

Z poslední doby pak je v živé paměti případ manželky „čínského prince“ Po Si-laje, která byla za vraždu britského podnikatele odsouzena k trestu smrti s odkladem. A když k tomu připočteme v Číně všeobecně rozšířený názor na roli ženy v domácnosti i v politice, není divu, že Pcheng Li-jüan vzbudila na tamní domácí scéně takový rozruch.

První dáma navíc bourá mnohá tabu, předsudky i představy o rodinných příslušnících těch nejmocnějších. Při návštěvě Ruska i Afriky totiž na sobě neměla žádné oblečení či doplňky od světových výrobců luxusního zboží. Naopak. Třeba kabelka, kterou si vzala v Moskvě na představení tamní umělecké školy, pochází z domácí produkce, konkrétně z dílny ve městě Čcheng-tu.

Její popularita ale může novému čínskému vůdci pomoci nejen na domácí scéně. Obrázek komunistické Číny v zahraničí je notně pošramocený a právě šarm padesátileté Pcheng Li-jüan i její vystupování ho může pomoci změnit či alespoň přispět k prolomení ledů mezi ČLR a některými zeměmi.