Mládí vpřed

Trochu ukrytá ve stínu soubojů o mistrovský titul zůstala zpráva, která velmi radikálním způsobem změní sestavu mnoha extraligových i prvoligových týmů. Český svaz ledního hokeje totiž upřesnil pravidla nasazování hráčů do 19 a do 22 let v seniorských soutěžích.

V sezoně 2013/2014 bude moci klub extraligy a 1. ligy nominovat k utkání 22 hráčů. Z nich budou 2 brankáři a pouze 15 dalších hráčů bez omezení věku a cizinců. Ze zbývajících 5 hráčů musí být nejvýše 3 ve věku 20–22 let a ostatní budou 19letí či mladší. V následujícím roce se počet hráčů bez věkového omezení sníží dokonce na 14.

Taková by tedy měla být finální verze pravidla, které komise připravovala více než půl roku. Český svaz si od této novinky slibuje větší šanci pro mladé hráče sbírat zkušenosti v seniorském hokeji a tím i lepší podmínky pro jejich hokejový růst. Jaký bude skutečný výsledek, ukáže až praxe.

Už teď je ale jisté, že z tohoto pravidla budou mít největší radost manažeři hokejových týmů. Je jasné, že ve většině případů ušetří. Přece jenom je osmnáctiletý mladík podstatně levnější než třicetiletý hráč, i když hraje třetí nebo čtvrtou pětku. S tím, jak toto pravidlo donutí manažery zapisovat na soupisku hokejové mladíky, ubude práce pro zkušenější hráče. Dá se odhadnout, že v extralize a v první lize přijde o práci zhruba 50 hokejistů a řadě dalších se sníží plat, protože se zvýší konkurence.

Zda dostanou mladíci víc příležitostí, je otázkou. Některé týmy určitě nebudou mít problém naplnit kategorii 20–22 a i v letošním play-off už hrají dvacetiletí mladíci často důležitou roli. Ke splnění pravidla však postačí hrát na čtyři útoky a tři obrany a dva junioři budou pouze formální součástí zápisu. A také se asi častěji bude hra stahovat na tři pětky. Žádné pravidlo totiž trenéry nedonutí, aby juniory posílali na led v klíčových momentech zápasu, na přesilovky či oslabení.

A už vůbec pravidlo nevyřeší nejbolavější problém, šance se totiž v českém hokeji mnohdy neotvírá mladíkům na základě jejich hokejových dovedností, ale přímo úměrně jejich zázemí a schopnosti jejich rodičů a agentů. A tak mám obavu, že i nadále budou mladí hokejisté odcházet do zámoří, kde se jejich talent často rozplyne.