Kdo všechno prohrál ve sporu kolem budějovického hokeje

Byla to dlouhá, zbytečná a nechutná komedie, která za sebou zanechala daleko více poražených než vítězů. Pro tahanice kolem přesunu extraligy z Českých Budějovic do Hradce Králové a následné „záchrany“ alespoň první ligy v jihočeské metropoli se slušná slova hledají opravdu těžce. Nakonec se zdá, že největší radost mají zřejmě v Hradci, příznivci Budějovic si snad též oddechli. Nicméně tak jednoduché to samozřejmě není.

Kdo vyhrál
Jednoznačným vítězem je společnost HC Mountfield. Dřívější sponzor budějovického hokeje si během sporu s radnicí sbalil svých pár švestek, aby s licencí, kádrem a multimediální kostkou dorazil jako kolotočáři o dům dál, konkrétně do Hradce Králové. Na východě Čech našel HC Mountfield ve městě vděčného parťáka, který poskytl velice dobré zázemí a zavázal se sypat do hokeje nemalý peníz.

Kdo vyhrál (s otazníkem)
Na první pohled by se dalo usuzovat, že mezi jednoznačné výherce patří fanoušci hradeckého hokeje. Do klína jim přece spadla extraliga, to je bezesporu dobrá zpráva. Jistě, tým si ji nevybojoval sportovní cestou na ledě, ale koho to v současné době ještě zajímá. Moralisté z řad fanklubů dlouholetých účastníků extraligy si mohou pouze mlhavě představit, jak beznadějná dokáže první hokejová liga být.

Hradec v první lize dlouhodobě neměl jednoduchou pozici. Fanoušky i sponzory logicky nasávala vedlejší extraliga v Pardubicích, a tak se postupně snižovaly předsezonní cíle i počty fanoušků. Díky (naštěstí už bývalému) systému baráže se v posledních letech vyprofilovala fakticky jediná dvojka reálně bojující o extraligovou baráž v podobě Ústí a Chomutova.

Zbytek živořil. Polovina druhé nejvyšší soutěže se přetransformovala do podoby farem extraligistů bez jakýchkoliv ambicí i fanoušků. Hradec skončil mezi zbytnými, pod špuntem baráže postupně uvadal. Pro fanoušky je to naprosto ubíjející. Bez ambicí se vytrácí naděje v lepší zítřky, a jakmile se vytratí naděje, rázem na ledě vidíte místo své milované hry jakési organizované shluky lidí kolem malého kousku pryže. První liga dokáže být mimořádně depresivní.

Proto uvrhla hradecké fanoušky zpráva o extralize do euforie. Ta euforie je logická a zcela pochopitelná. Najednou má přijet místo Kadaně nebo Benátek nad Jizerou Sparta, obrovský náboj bude mít derby s Pardubicemi… Zbytek už se vám moc vidět nechce. Nicméně HC Mountfield už jednou dokázal, že v případě sporů dokáže velice rychle prásknout do koní. A pak je zde druhá nepříjemnost. Přestože v hokeji panuje rivalita, fanoušci, i napříč kluby, v mnoha věcech stojí překvapivě za sebou. A Hradec bude mít vždycky punc těch, co extraligu „sebral“ Budějovicím. V tomto ohledu si hradečtí příznivci vyslechnou opravdu mnohé. Nutno dodat – neprávem.

Kdo prohrál (s otazníkem)
České Budějovice přišly o extraligu. To je jednoznačná ztráta. Situaci nevylepšily ani spory mezi subjekty, které chtěly krajskému městu zajistit alespoň druhou nejvyšší soutěž. Dohadování se o to, kdo bude první ligu hrát, bylo velice nedůstojné. HC Motor, majitel hradecké prvoligové licence, se však nakonec poněkud nečekaně spojil se skupinou kolem Radka Bělohlava, a v Budějovicích se první liga hrát bude.

V Českých Budějovicích je tak najednou ambiciózní prvoligový celek s velkou plejádou hráčů na výběr. Za subjektem stojí fanoušci, město, k dispozici mají výborný stadion, ale co je hlavní, za týmem stojí budějovičtí patrioti, kterým není osud hokeje lhostejný. Chce se věřit, že už bude jen lépe. Poněkud dramatický restart může mít v důsledku ryze pozitivní očistný dopad. Držím Budějovicím palce, protože v první lize je čeká těžká, dlouhá a mnohdy ubíjející dřina. Na konci sezony je však vidina široké baráže, a jak říká známé klišé, tam se může stát cokoliv.

Kdo prohrál (epilog)
Zdálo by se, že se všechno vrací k normálu. Jeden poražený však zůstal. Je jím samotný hokej a důvěra v něj. V dobách finanční nejistoty se výrazně ukázalo, že silný sponzor a partner nemusí automaticky znamenat stabilitu klubu, v krajním případě může naopak hrozit jeho zánik. Poučení z vývoje kolem budějovického hokeje by si měla vzít jak města, tak kluby i samotní fanoušci. Sport by neměl být děvkou, kterou pro momentální slávu zneužívá ten, komu se to zrovna hodí.