Šmicer není Štístko, měl by odejít

„Myslím si, že kvalita našeho týmu nebyla dost dobrá, abychom ty zápasy zvládli. Jsem zvědav, jak se s tím do budoucna vypořádáme.“ Tak reagoval manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer na otázku, proč český tým neuspěl v kvalifikaci na mistrovství světa 2014. Zajímavé na tom je, že si v podstatě nepřipustil fakt, že za zpackané boje o světový šampionát může i „nějaký“ realizační tým.

Nároďák dohraje zbylé kvalifikační duely s Maltou a Bulharskem pod vedením Josefa Pešiceho. A Šmicer s ním bude takřka jistě spolupracovat. Pak je ale otázka, jakou cestou se bude Miroslav Pelta a jeho sbor dál ubírat. Nového trenéra může vybrat ještě před přípravným duelem - pokud vůbec nějaký bude - v listopadu, nebo to nechat až na jaro. A tehdy by, jestli Plzeň v základní skupině Ligy mistrů neuspěje, mohl ke slovu podle některých hlasů přijít úspěšný Pavel Vrba. Ale jsou tu i jiná jména, třeba Jaroslav Šilhavý.

Jisté je, že u další éry fotbalové reprezentace by už Šmicer být neměl. Kromě jeho slabých komunikačních schopností je důvodem hned několik faux pas, jimž během své čtyřleté štace u nároďáku nečinně přihlížel, nebo se naopak – většinou s tváří raněného kolouška - zapojoval.

Začalo to roztrhanými obleky a trapným halekáním reprezentantů o Radku Drulákovi po návratu z Černé Hory, kde si zajistili postup na Euro. „Věděli jsme, že něco takového může nastat. Je těžké hráče trestat, protože nevím, jak by to šlo udělat. A ani bych to dělat nechtěl,“ řekl před dvěma lety, načež od Pelty následovala pokuta dva miliony pro celý mančaft. Takže z PR za jedna!

Vtipné bylo i Šmicrovo komuniké po kritice Karla Šípa, odborné veřejnosti i fanoušků po prohře s Ruskem na mistrovství Evropy. Nedokázal uznat chybu, opakoval stále stejnou mantru. „My jsme měli po celou dobu fanoušky, kteří nám fandili. Dobře, třeba osmdesát procent bylo těch, kteří nám nefandili, ale dvacet procent nám fandilo. Tak jsme hráli pro ně.“ Fotbalisté pro horní dva miliony, supr.

Říkají mu Štístko nebo Šušu (vždycky si vybavím skupinu Maxim Turbulenc) a smlouvu u reprezentace má do konce roku. Jestli rezignuje, si prý Šmicer ještě rozmyslí. „Hodně to záleží na tom, jaký bude nový trenér a jestli by si dokázal představit spolupráci se mnou nebo já s ním a jestli mám ještě vůbec týmu co dát. Nechci v tom nechávat jenom Bílka, cítím stejnou zodpovědnost.“ Kdyby ji cítil, odešel by. Třeba Michal Petrouš ze Slavie na to koule měl. A to měl kádr světelný rok za tím reprezentačním.