Hodnotit sudí najednou nevadí?

Předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková už zase veřejně hodnotí výkony svých podřízených. Přitom měsíc zpátky to byl velký problém. UEFA totiž podle jejích slov zveřejňování sankcí za výkony ligových arbitrů tvrdě trestá. Unie prý třeba může utáhnout peněžní kohout pro výchovu rozhodčích. „Omezení jsme zveřejňovali, ale dostala jsem dvě velmi důrazná varování, že pokud s tím nepřestaneme, přijdou tvrdé sankce,“ uvedla začátkem listopadu.

Damková ujistila, že se komise schází a sudí nesou za chyby následky i nadále. Přitom stačilo aspoň sdělit, zda někdo pískal dobře, či špatně. O tresty šlo až ve druhém sledu. O prolomení hradby mlčení se každopádně nezasloužila sama komise, ale nově budovaná komunikace FAČR vedená Ondřejem Lípou. „Chceme s médii a fanoušky komunikovat jinak, lépe,“ zdůraznil.

Na členku komise rozhodčích UEFA se začala snášet kritika poté, co byla téměř celý říjen na dovolené. Damková sice za sebe měla náhradu v podobě místopředsedy české komise rozhodčích Miroslava Tulingera, jenže během té doby se v lize událo hned několik událostí, které stály minimálně za komentář do médií. Bylo ticho po pěšině. Nad všemi čněl zářez Jihlavy v zářijovém utkání proti Plzni. Rozhodčí Zbyněk Proske ukončil první poločas ještě před koncem 44. minuty, „náhodou“ zrovna v momentě, kdy šel Haris Harba sám na brankáře Matúše Kozáčika. Pravdou ovšem je, že zrovna Proske si zapíská až nyní v posledním podzimním kole.

Dagmar Damková
Zdroj: ČT24/ČT4

Ohledně Plzně je ovšem v poslední době obecně rušno. Sázkové kanceláře by mohly vedle kurzů na jméno nového trenéra vypisovat i tipy na to, zda budou Viktoriáni v tom kterém zápase kopat penaltu. Damková se brání nařčení, že by Plzni, kde žije s přítelem a zároveň místopředsedou Fotbalové asociace Romanem Berbrem, jakkoli stranila. „Tyto spekulace jsou opravdu nesmyslné. Ostatní členové komise jsou odjinud, takže v případě hlasování mohu prohrát 1:6.“

Jenže právě Berbr a Damková sedávali ještě v loňském roce na tribuně ve Štruncových sadech vedle majitele Viktorie Tomáše Paclíka. „Přehodnotil jsem to, nesedávám vedle něj a ani nebudu. Je to mistr zákulisních machinací v českém fotbale. Ale je z Plzně, navíc člen výkonného výboru, tak mu přece nezakážu chodit na tribunu,“ uvedl Paclík. Jasně, jeden Macura s Rychtářem nám tady bohatě stačí.

Roman Berbr
Zdroj: ČT24/ČTK

Když Luďka Macelu vystřídala Damková v komisi rozhodčích, padaly hlasy, jaké to je terno. „Může se pochlubit výjimečnou reputací. Nikoho lepšího, co se týče transparentnosti a pověsti, v této zemi nemáme a mít nebudeme,“ pěl chválu dnes už bývalý místopředseda FAČR Jindřich Rajchl. Damková chtěla popularizovat a vysvětlovat mnohdy komplikovaná pravidla. „Vyřešit sporné situace, kterých ve fotbale nastává spousta, vysvětlit, jestli to rozhodčí udělal správně, špatně, to je jeden z mých cílů,“ uvedla před dvěma lety.

Celý podzim se však verdikty nad výkony sudích nikde neobjevily. Až teď. A kdyby Lípa nevyvinul velké úsilí, aby komise rozhodčích ukázala veřejnosti dobrou tvář, zřejmě by mlčení pokračovalo. „Budu se snažit o to, aby bylo zveřejněno i hodnocení po 16. kole. Následně se budeme bavit, jak v této věci postupovat dál,“ ujistil Lípa, že se dosavadní neprůhlednost ve zveřejňování trestů snad obrátí k lepšímu.