Vrtulníci aneb o chuti platit daně

Vsadím se, že by se nám tak časem začalo říkat – VRTULNÍCI. Možná nejdřív posměšně, ale později třeba i s úctou. Kdo ví? O co jde? O nic menšího, než o založení strany. Strany, která by měla ve svém politickém programu jediný bod, jediný výdobytek pro občany. Jaký? Není to žádná maličkost, ale jsem si jistý, že by ji ocenil každý občan České republiky, který má rád ten kus země mezi Ašem a Jablůnkovem. Strana by totiž v parlamentu prosazovala, aby každý občan dostal k padesátým narozeninám od státu celodenní vrtulníkový let nad Českou republikou.

Mám s tím svou zkušenost. Nalétal jsem během natáčení svých seriálů mnoho dnů ve vrtulnících všech velikostí a typů.

První byl velký armádní vrtulník Sokol polské výroby. Vešlo se do něj víc než deset lidí a tříčlenná posádka. Poslední byl maličký americký vrtulník Robinson, pouze pro dva. U prvního vrtulníku stála hodina letu přes 30 000 korun, neplatila ji Česká televize, ale armáda. U druhého typu stála hodina letu pětinu, tedy 6 000 korun, platit ale musela ČT. Takže jsme šetřením nic neušetřili, naopak náklady na natáčení vzrostly za 3 vrtulníkové dny o nějakých 180 000 Kč.

Ale to jsem odbočil k ekonomice a ta by v programu strany, která chce ukázat občanovi krásy jeho země, vzbudit v něm lásku k vlasti a chuť platit daně, měla jen malý vliv. Zjistil jsem totiž, že jediná možnost jak si zamilovat Českou republiku, je povznést se nad ni. Nadhled vám umožní zapomenout na všechny nešvary, kterými je tato země prolezlá, a nabídne vám jen a jen čistou krásu. Jedině let vrtulníkem vám umožní zamilovat se do té naši země. Vždyť z výšky vypadá i Ministerstvo financí nádherně! Natož pak třeba soutok Vltavy s Lužnicí, rozhledna na Korábu u Kdyně či hrad Haznburk.

Obohacen o toto poznání jsem se rozhodl založit novou stranu, Stranu pro povznesení občanů – SPPO – ony výše zmíněné „vrtulníky“.

Jediný bod našeho programu, celodenní let vrtulníkem nad Českou republikou, by zatížil ročně státní kasu 7 miliardami korun. Počítejte se mnou: letecká hodina vrtulníku stojí 6 000 Kč, desetihodinový let přijde na 60 000 korun. Ročně se u nás narodí okolo 120 000 dětí, z čehož velmi zhruba plyne, že každý rok oslaví narozeniny cca 120 000 padesátníků. Erár by to tedy stálo 7 200 000 000 korun ročně. Za tu částku se nepostaví ani 7 km dálnice! A třeba nám polovinou přispěje EU…

Let vrtulníkem nad naší zemí je nádherný a každý občan by ho měl absolvovat. Omluvit se lze jen lékařským potvrzením. Náklady na let nelze proplatit v hotovosti. Když někdo odmítne, částka za let propadne státu.

Krásný dvůr
Zdroj: ČT24/Bedřich Ludvík

Jinak vás mohu ubezpečit, že vrtulníkový let je bezpečný, pohodlný, připomíná jízdu autem. Je příjemný dokonce, i když letíte s kamerou zavěšený pod vrtulníkem, jako jsem létal já. Jednou z největších rozkoší letu malým vrtulníkem je pak možnost přistát kdekoliv vás napadne. Stačí k tomu úplně malá plocha. Naposledy jsme takto přistáli před zámkem Krásný dvůr. Z natáčení na zámku jsem věděl, že tam bydlí velmi příjemná a pěkná kastelánka a když jsme přelétali, cestou od pramenů Ohře zpět do Mělníka přes zámek, řekl jsem o tom pilotovi. „Tak se za ní podíváme, ne?“ odvětil a během chvíle dosedl na parkovišti před zámkem. Dali jsme si s paní kastelánkou kafe, pochválili jí zámek a postavu a odletěli. Byl to opravdu podivuhodný okamžik, když jsme vyšli ze zámku, nasedli do vrtulníku, roztočili vrtuli, paní kastelánka nám zamávala a my se vznesli, zakroužili a odletěli. I to by mohlo být v programu Strany pro povznesení občanů, tak řečených „vrtulníků“.

Takže vy, kteří jste občané České republiky a máte pocit, že to u nás nestojí za nic, že se vás nikdo nezastane, že vás stát jenom škube a s ničím vám nepomůže, že už toho máte dost a emigrujete, hlaste se. Strana pro povznesení občanů zařídí, abyste se vznesli a svou zem si zamilovali navzdory daním, korupci a úřadům. Zvolíte-li naši stranu, dostanete k padesátinám celodenní let nad ČR s jedním přistáním podle vašeho přání. Ručím za to, že z výšky se do své země zamilujete a budete zase rádi platit daně. Láska k vlasti a z ní plynoucí poctivý daňový poplatník, to snad stojí za těch 7 miliard, ne?