Lazebník newyorský

Amerika, a Newyorčané zejména, milují modernost. Mají tady dokonce celá muzea modernosti, jako je MOMA. Na ulici potkáváte tisíce telefonujících lidí. Hodně z nich má hands free, takže jdou a mluví a vypadají jako blázni. Hodně lidí tu točí a fotí na iPady. Wi-Fi síť je kdekoliv ve veřejném prostoru takřka povinná. V obchodě s oděvy jdou ženy vybírat hadříky a muže usadí na sedačky k zabudovaným iPadům. Obchodník ví, že tahle investice se mu vyplatí - muži budou spokojeně vydělávat peníze po síti a ženy spokojeně utrácet jejich právě vydělané peníze.

Modernost je tu moderní ne v rámci touhy být moderní, ale v rámci kapitalismu, který okamžitě exploatuje vše, co přináší peníze. V tom je ten systém opravdu nepřekonatelný! Ale pak jsou oblasti, do kterých modernost nejenže nedolehla, ale ani tam není žádaná.

Takovou oblastí jsou určitě pánská holičství. Oficína malá jako dlaň, dvě tři křesla, dva tři výhradně pánští holiči. A samozřejmě výhradně pánští zákazníci. U dam je to jiné, tam funguje móda, trendy, být in, jak co do prostoru, tak co do účesu. Ale u pánů a modernost? Jděte mi s tím k šípku. Když už elektrický strojek, tak na drát do sítě. Když oholení, tak břitvou. Když pěna, tak z mýdla a štětky.

Tohle staromilství se, alespoň tady v Chelsey, kde bydlíme, vymyká všemu kolem. Vymyká tak, že mě to až zarazilo. Čím to je? Ale pak jsme v autobusu potkali klasického gentlemana. Starší pán, na hlavě klobouk, vesta, sako, řetízek s hodinkami. Ba i tu hůl měl - a já pochopil! V džínách a mikinách tady chodí jenom turisti a hejhulové. Seriózní muž vychází v drahém obleku a navštěvuje pánskou oficínu.

Za 15 dolarů je cena základního sestřihu, bez vousů. Všechno další je za dolary navíc. Za 15 dolarů koupíte jednoduchý elektrický strojek a doma se ošetříte sám. Ale to není ono. Není nad to zajít do společnosti mužů ve výhradně pánském holičství. I kdybyste mlčeli jako já, dostanete základní dávku mužské sounáležitosti. Už je mi to jasné! Tady, v americkém holičství, je mužská genderová základna! Odtud pramení sebevědomí amerických mužů, kovbojů, osadníků divokého Západu a stavitelů mrakodrapů!

A jak to tak, při čekání na ostříhání, píšu, vejde náhle do oficíny mohutná žena a usedne za pokladnu. Všichni muži se rázem zmenší na polovinu, bodrý hovor umlkne. A hle, teprve teď dostal obraz amerického mužství přesnou podobu!