Braň se, Ukrajino!

Ten princip je stále stejný – znenadání procitne nějaká menšina a dožaduje se svého státu. Nejlépe, když je to menšina sousedního státu a ten sousední stát považuje za povinnost ochránit svou menšinu za hranicemi. Státník sousedního státu na tom nažene politické body. Československá republika by mohla vyprávět, Hitler zachraňoval německou menšinu na území Československa a skončilo to II. světovou válkou. Stát se nebránil a okamžitě se začal sypat pod rukama. Ozvala se slovenská menšina a hned tu byl Slovenský stát. Nakonec zbyl neživotný útvar protektorát Čechy a Morava.

Stát není nic automatického. Aby existoval, musí být vůle k jeho existenci. Stát svou vůli projevuje úřady a institucemi. V nejkrajnějším případě institucí zvanou armáda. Státy vznikají a zanikají. Zanikají zejména tehdy, když se nenajde vůle k jejich obraně. Jako u nás před Hitlerem. Jako u nás (před Mečiarem) Československo zaniklo, protože ho žádná armáda nebránila.

Ukrajina je teď v situaci, jakou my v Čechách důvěrně známe. Opět se našla menšina, která nutně potřebuje žít o dvacet kilometrů jinde. Nejlépe v sousedním státě. A než se tak stane, tak potřebuje ochranu – nejlépe vojáky sousedního státu.

Bože, kdyby to nebylo tak hrozné, tak bychom se těm banálním postupům museli zasmát. Ale ono je to hrozné, protože když se - patřičně ideologicky zpracované - masy dají do pohybu, teče krev. A kde teče krev, tam se hrne na svět křivda, nenávist a zlo. Prolitá krev je nejlepším lepidlem uražených a ponížených. Krev spojí i ty, co by se jinak nikdy nespojili - pro ideály, kterým by se jindy vysmáli.

Ukrajinská armáda začala konečně bránit své území. Jsou první mrtví, první zranění. Nepohoršujme se, jinak to asi nejde, stát Ukrajina projevuje svou vůli. Zejména proto si státy zřizují armády. Aby bránily své území.

Co bude dál, čeká nás válka? Ukrajina musí projevit vůli po udržení svého státu. Musí si umět ochránit své území. Pokud to nedokáže, nikdo jí nepomůže. Musí vytlačit Rusy na ruské území.

I my jsme měli bojovat v roce 1938. Válku bychom tím určitě neodvrátili, ale projevili bychom vůli, a to je úplně jiné východisko, jiný dějinný odkaz než rezignace. Státy se udržují vůlí většiny proti menšině. Zní to drsně, ale je to tak, Ukrajino, Británie, Španělsko, Belgie, Česko.