Berbr? Prostě ho zvolíme

Když si člověk myslí, že už se místopředseda FAČR Roman Berbr nemůže překonat, přijde další ťafka. Vyjádření šedé eminence české fotbalové asociace mají s železnou pravidelností příchuť rétoriky známé z normalizačních let. Ostatně sám Berbr dával své kariéře z kontrarozvědky, resp. Státní bezpečnosti, vždycky punc naprosté normálnosti. Já nic, já muzikant, disidenty - ty já tuze rád.

Šéf fotbalu Zlínského kraje Vlastimír Hrubčík žádal v létě po šéfce rozhodčích Dagmar Damkové, aby zvážila své další setrvání ve funkci. Hrubčíkovi vadil její přístup k funkci, stěžoval si také na hrubé chyby rozhodčích, ale i Berbrovo zasahování do chodu komise sudích.

Místopředseda asociace Dušan Svoboda dával Hrubčíkovi za pravdu s tím, že aktivity komise rozhodčích jsou v mnoha případech autokratické a nekolektivní. „Činnost pana Hrubčíka mě nepřekvapila. Své snažení může dotáhnout leda k sebevraždě,“ opáčil Berbr. Dnes už není žádným překvapením, že jeho přítelkyní je právě Damková. Deník Sport pak dokonce rozjel svou snahu za její odvolání, předtím také výzvu proti fotbalovým kmotrům. Výsledek? Těžko říct, možná to podle Berbrova bonmotu noviny dotáhnou, k nelibosti majitele Daniela Křetínského, leda ke stoprocentní remitendě.

Roman Berbr
Zdroj: ČT24/ČTK

Plzeňský patriot Roman Berbr, který se mimo jiné proslavil zrušením remízových výsledků v nižších soutěžích, teď o sobě dal vědět prostřednictvím časopisu Gól, který vydává fotbalová asociace. Tedy v podstatě forma známá např. z Haló novin, a to včetně servilních, legračně konstatujících vět typu: „Dost často jste slaměným vdovcem, protože Dagmar Damková nebývá příliš doma v Česku, neboť jde z jedné mezinárodní akce do druhé. Pro českou fotbalovou diplomacii to však má dlouhodobě velký přínos!“

A Berbr na Svobodu nezapomněl. Kdyby prý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta nezasáhl během loňské valné hromady, kde se volilo nové vedení FAČR, Svoboda by prý ve výkonném výboru nebyl. „Proto bych neříkal takové věci, že je nutné se zamyslet nad volebním systémem, aby to nebylo celé v rukou jednoho člověka. Je to jen populismus, volby jsou prostě volby a buď je umíte, nebo neumíte,“ říká Berbr jako fotbalový Tonda Blaník.

Dagmar Damková
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

„Jsem čtyřikrát v týdnu na strahovském sekretariátu, a přesto skoro vůbec nestíhám. Dělám všechno možné, co je aktuálně třeba,“ vypočítává Berbr svou záslužnou činnost pro tuzemskou kopanou. Mimo jiné je zodpovědný za hospodaření asociace nebo stavbu jejího nového sídla za 150 milionů korun. „Chtěl jsem to, tak to mám!“ dodává. Kdoví, možná se Berbr jednou objeví i v politice. Co třeba heslo: Volby, prostě je umím?