Od depresivních fotek k pomoci: Instagram vyvinul nástroj pro prevenci sebevražd

Sociální sítě často velmi přesně reflektují, co se děje v životě jejich uživatelů. Instagram nově vyvinul nástroj, který jeho uživatelům umožní kontaktovat lidi, kteří ve svých příspěvcích vykazují známky sebepoškozování nebo sklonů k sebevraždě.

Fotografická síť Instagram nyní umožňuje anonymně označit příspěvky, o kterých si uživatelé myslí, že se zmiňují o sebevraždě nebo sebepoškozování.

Autora takových fotografií, který možná prochází těžkým životním obdobím, pak síť sama prostřednictvím upozornění v aplikaci vybídne k promluvě s přáteli, kontaktování linky důvěry nebo mu nabídne tipy, kde hledat pomoc.

Spolu s nabídkou se oslovenému uživateli zobrazí i zpráva: „Někdo viděl váš příspěvek a myslí si, že možná procházíte těžkým obdobím. Pokud potřebujete podporu, rádi bychom vám pomohli.“ 

Dosud Instagram v rámci prevence sebevražedných sklonů a sebepoškozování monitoroval určité hashtagy, které si především mladí uživatelé této sociální sítě vytvářeli. Kolem těchto kódových slov se pak utvářely celé komunity lidí se sklony k sebepoškozování.

Instagramové vyhledávání hashtagu, které na této síti fungovalo jako krycí slovo pro sebevraždu, odhaluje téměř 800 tisíc takto označených fotografií.

Nápovědou jsou i hashtagy

„Lidé, kteří na sociální sítě postují narážky na tyhle sklony, je nějak potřebují dostat ven a někde je zveřejnit,“ řekl Nicola Survanshi, ředitel programu a operací v neziskové organizaci ReachOut, která pomáhá mladým lidem a teenagerům dosáhnout mentálního zdraví skrze technologie.

V roce 2012 Instagram zakázal hashtag související s poruchou příjmu potravy #thinspo, poté co si tohoto tagu všimlo několik webů a přitáhly k němu více pozornosti. Instagram na událost odpověděl aktualizací pravidel užívání sítě specifickým pravidlem „Nepropagovat nebo uznávat sebepoškozování“.

Zatímco Instagram je místem, kde lidé mohou sdílet své životy s ostatními prostřednictvím fotografií a videí, jakýkoliv účet, který by povzbuzoval nebo nutil uživatele, aby uznávali anorexii, bulimii nebo jiné poruchy příjmu potravy; nebo poškozovali sami sebe, nebo spáchali sebevraždu, vyústí v zabanování účtu bez varování. Věříme, že komunikace týkající se takového chování za účelem vytváření povědomí, podpory a usnadnění uzdravení je důležitá, ale Instagram není místo pro aktivní propagaci či oslavování sebepoškozování.
Instagram

 „Tento nový nástroj nabízí příležitost přátelům a Instagramu podat pomocnou ruku lidem, kteří mohou bojovat s těžkou situací, a nasměrovat je k podpoře, o které by jinak uvažovat nemuseli, například o charitě Samaritans,“ řekla Marne Levine, provozní ředitelka Instagramu.

  • Samaritans je britská nezisková společnost, která se soustředí na poskytování psychologické pomoci na telefonních linkách v Británii a Irsku.

Instagram jako efektivní ukazatel psychického stavu jeho autora

Označené příspěvky kontroluje celodenně nasazený tým pracovníků, nikoli algoritmy. Ti zjišťují, zda je možné, že jejich autor má například sebevražedné sklony. To umožňuje snazší přístup vůči zranitelným uživatelům, na rozdíl od dosud nabízených možností. Doposud měla sociální síť v bezpečnostních pravidlech jen kontakt na linku pomoci a informace, kde hledat pomoc.

Charitativní organizace Samaritans označila nový nástroj za velmi užitečný. „Výzkum ukazuje, že sociální sítě mohou být efektivním ukazatelem toho, co jejich uživatelé prožívají v běžném životě…takže zprávy, které vyvolávají obavy, by neměly být ignorovány,“ potvrdila tisková mluvčí Samaritans Susan Royal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Instagram na vývoji nástroje spolupracoval s americkou Národní linkou prevence sebevražd, charitou Samaritans a s lidmi, kteří mají se sebepoškozováním a sebevražednými myšlenkami osobní zkušenosti.

„Mluvili jsme s mnoha experty na mentální zdraví a řekli nám, že kontakt s milovanou osobou může být pro člověka v obtížné situaci zásadní rozdíl,“ řekla Levine. „Současně chápeme, že rodina a přátelé často chtějí trpícímu člověku pomoci, ale prostě nevědí jak,“ dodala.

Mateřská společnost Instagramu Facebook vyvinula podobný nástroj, který umožňuje uživatelům nahlásit obsah týkající se sebevražd nebo sebepoškozování. Facebook následně autora takového příspěvku osloví s nabídkou pomoci. Informace, kde hledat pomoc, jsou k dispozici i v centru nápovědy Facebooku.