Nový film Laputa míří na festival do Haify

Filmový debut mladého režiséra Jakuba Šmída s Terezou Voříškovou v hlavní roli bude koncem září uveden na 31. mezinárodním filmovém festivalu v izraelské Haifě. Byl vybrán do desítky titulů sekce nových zajímavých evropských filmů East of the West.

Hrdinkou příběhu je sedmadvacetiletá Johanka, která tráví veškerý čas ve své kavárně Laputa, jakési její pevnosti chránící ji před světem. Sama má tolik možností, jak prožít svůj život, přesto jí tato svoboda přináší pocit úzkosti a osamocení. Laputa je ostrov sám pro sebe a Johanka na něm trčí a neví, co se sebou dál a co si má počít v děsivě velkém prostoru dospělého života. Hlavní role se zhostila Tereza Voříšková.

Režisér: Se svobodou si spousta lidí neumí poradit

„Každá generace se potýká s novými problémy. Ta moje brala sice rozum v novém svobodném světě, ale stejně si myslím, že jsme nebyli pořádně připraveni na všechno, co na nás v dospělosti čeká. Nalézt rovnováhu mezi tím, co bychom v životě dělat chtěli, a tím, co dělat musíme. Spousta mých vrstevníků si s pocitem svobody a neomezených možností neumí poradit a různě se v tom plácá klidně i po třicítce. A o tom je náš film,“ říká režisér Jakub Šmíd, pro nějž je Labuta celovečerním debutem.

Komorní milostné drama Laputa má premiéru v českých kinech 8. října. Producentem filmu je Viktor Schwarcz (Cineart TV Prague), koproducentem Česká televize.