Městem na kole: Cykloplánovač poradí, kudy rychle a kudy bez námahy

Evropský týden mobility se chýlí ke konci, ale inovace, které představuje, mohou přetrvat déle. Tým vývojářů z Českého vysokého učení technického pracuje na Cykloplánovači, který může usnadnit jízdu na kole městem, když už cyklotrasy nestačí.

Cykloplánovač už funguje v beta verzi ve webovém rozhraní i jako aplikace pro Android. Je schopen najít trasu pro cyklisty mezi výchozím a koncovým bodem, které si uživatel navolí. Aplikace přitom optimalizuje trasu s ohledem na několik faktorů, díky čemuž získá uživatel hned několik návrhů cesty. Zohledňuje se čas jízdy, vzdálenost nebo převýšení terénu, které má vliv na náročnost. Primárně nabízí vyváženou variantu, prezentuje ale i trasu, která vede k cíli rychleji, nebo rovnoměrnější cestu, která se vyhýbá změnám terénu.

Všechny funkce programu ještě nejsou dokonalé a stále se vyvíjí. Autoři tak varují, že vzhledem k pracím na silnici, stavu dopravy, počasí nebo jiným událostem mohou být podmínky na trase odlišné od výsledků zobrazených aplikací na mapě. Na vývoji se podílí i sdružení Auto*Mat. Mobilní aplikace umožnuje anonymní sběr informací o projetých trasách, čímž má přispívat ke zkvalitňování nabízených tras i rozvoji cyklistické infrastruktury. V Praze tak informace poslouží i Institutu plánování a rozvoje při tvorbě opatření pro podporu městské cyklistiky.

Návrhy tras v Cykloplánovači
Zdroj: cykloplanovac.cz

Obyvatelé pětadvaceti českých měst mohou vyjet na kole s plánovačem

Cykloplánovač vytvořili Pavol Žilecký a Jan Linka pod vedením Jan Hrnčíře a Michala Jakoba na Katedře počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT. Při práci se snaží aplikovat výsledky výzkumu umělé inteligence pro rozvoj udržitelné městské mobility. Mezi podporovanými městy není jen Praha nebo Brno, ale i dalších třiadvacet českých měst a obcí včetně Českých Budějovic, Hradce Králové, Liberce, Olomouce, Ostravy, Pardubic, Plzně, Ústí and Labem nebo Zlína.

Do Evropského týdne mobility se ve čtrnáctém ročníku zapojilo přes třicet českých měst. Poslední akce jsou naplánovány do úterý. Pražský magistrát připravil program s cílem poradit, jak namíchat „dopravní koktejl“, aby přesun po Praze byl rychlý a ekologický. Kombinuje pěší chůzi s cyklistikou a jízdou MHD. Má ukázat, že kombinace těchto způsobů pohybu po hlavním městě se vyplatí z hlediska času, ceny i komfortu.