Počet nebezpečných programů pro mobily i tablety se ztrojnásobil

Oblíbenost mobilních přístrojů stále více láká kyberzločince. Jde hlavně o hospodářskou kriminalitu. Dokazují to čísla antivirové firmy Kaspersky Lab. Počet nových škodlivých programů pro mobilní zařízení se v druhém čtvrtletí proti předcházejícím třem měsícům ztrojnásobil na téměř 300 tisíc. Odborníci zároveň odhalili jeden milion instalačních balíčků ohrožujících mobilní zařízení, což je sedminásobek oproti prvnímu čtvrtletí.

Hlavním terčem hrozeb i nadále zůstává mobilní bankovnictví, byť bylo zaznamenáno méně pokusů o útok. Ve druhém čtvrtletí letošního roku se objevilo 5,9 milionu upozornění na škodlivé programy snažící se ukrást peníze skrz online přístup k bankovním účtům. Bylo to o 800 tisíc méně než v předchozím období. Nejvíce uživatelů podlehlo bankovním trojským koním v Singapuru (5,3 procenta). Následují Švýcarsko, Brazílie, Austrálie a Hong Kong. Společným znakem zemí první desítky je technologická vyspělost nebo rozvinutý bankovní systém.

Nová verze trojského koně byla schopná napadnout 114 bankovních a finančních aplikací, tedy čtyřnásobné množství oproti předchůdci ze začátku roku. Hlavním cílem tohoto programu bylo ukrást přihlašovací údaje uživatele a napadnout s jejich pomocí rovněž mnoho populárních e-mailových aplikací.

Hlavní hrozba se týká online přístupu k účtu

Bankovní viry útočící na klienty online bankovních systémů tvořily 83 procent všech finančních hrozeb. Zbytek představovali takzvaní bitcoinoví horníci, tedy programy, které používají výpočetní zdroje počítačů k tvorbě bitcoinů, nebo zloději bitcoinových peněženek.

Kybernetická kriminalita se neustále vyvíjí. Útočníci jsou vždy o krok vpředu před běžným uživatelem. Mnohdy je více než jakýkoliv bezpečnostní software důležitý zdravý rozum a obezřetnost. Odborníci doporučují zásadně neinstalovat žádné aplikace mimo těch pocházejících z prověřených zdrojů. Důležité je i na svých mobilních zařízeních hlídat aktuální verzi antivirového programu.

V průměru 24 procent uživatelů internetu po celém světě podlehlo alespoň jednou webovému útoku. To je o 2,4 procentního bodu méně než v prvním čtvrtletí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Chybové routery

V souvislosti s internetovou bezpečností se v minulosti upozorňovalo na běžně využívané domácí routery obsahující chybu. Ta umožňovala útočníkovi přes internet získat přístup k webovému administračnímu rozhraní a díky tomu například přesměrovat provoz z adres nejnavštěvovanějších stránek, jako jsou nejpoužívanější vyhledávače. Uživatel si pak mohl z falešných stránek do svého počítače stáhnout virus.

Počet těchto zranitelných routerů v Česku klesl o 71 procent, celosvětově pak o 73 procent. Podle experta CZ.NIC Tomáše Hlaváčka pomohla snížení počtu zranitelných zařízení právě loňská medializace problému. „Heterogenní prostředí v Česku, kde působí velké množství operátorů, spoléhá na počítačovou gramotnost a individuální zodpovědnost uživatelů a správců domácích sítí. Na rozdíl od jiných zemí, kde fungují monopolní operátoři, neumožňuje naše prostředí nasadit centralizované řešení, například plošný zákaz přístupu na porty, kde běží administrační rozhraní routerů,“ podotkl.

Problém s napadnutelnými přístroji s chybou označovanou „rom-0“ však podle Hlaváčka zcela nezmizel. „Nezbývá než doufat, že si výrobci routerů i provozovatelé sítí vezmou ponaučení a v budoucnu se tak výrazně sníží nejen pravděpodobnost existence obdobně nebezpečné a snadno zneužitelné chyby, ale budou existovat i mechanismy pro případné řešení podobných situací,“ dodal.

Svůj modem si mohou uživatelé na chybu otestovat.