Červený koberec v Cannes? Tentokrát bez selfie

„Člověk nevypadá nikdy tak ošklivě jako při pořizování selfie,“ prohlásil ještě před zahájením festivalu v Cannes jeho ředitel Thierry Fremaux. Hlavní důvod, proč jsou letos selfie na červeném koberci zakázané, je ale mnohem pragmatičtější. Focení autoportrétů totiž zbytečně zdržuje filmové hvězdy a další hosty při cestě na premiéry do Palais de Festivals.

Je třeba zdůraznit, že jde o neoficiální zákaz a platí pouze pro červený koberec. Ředitel Fremaux už před časem prohlásil, že hlavním důvodem je zrychlení. Návštěvníci festivalu totiž zastavují své oblíbené herce a chtějí se s nimi vyfotit. A selfie si stále častěji pořizují i samotné filmové hvězdy. Protože jde o neoficiální zákaz, nemohou zákonitě padat ani žádné tresty. Ochranka bude podle ředitele selfie fotografy důrazně varovat, ale žádné telefony zabavovat nebude.

Selfie fotografie jsou podle Fremauxe směšné a groteskní. S festivalem v Cannes je totiž spojeno i jisté dekorum. Jak upozornil známý sloupkař Pete Hammond červený koberec v Cannes je nejformálnější místo na světě. Například muž bez předepsané černé kravaty nebo motýlku na něj vůbec nesmí vstoupit.

Pro mnohé nejen filmové hvězdy je pořizování selfie a jejich postování na sociální sítě formou určitého marketingu – prodávají svojí značku. Ale ne všichni to tak vnímají. Například francouzská herečka Catherine Deneuve nedávno prohlásila, že nesnáší selfie, protože všechno banalizují. Její film Hlavu vzhůru letos festival v Cannes zahájil.

Samozřejmě se našli ale návštěvníci, kteří zákaz porušili…

Selfie je zakázáno i v některých muzeích a galeriích

Festival v Cannes není jediným místem, kde je zakázáno fotografiovat sebe sama. Do několika historických památek, muzeí nebo galerií se například nesmí vstupovat s tyčkou na pořizování právě selfie. Důvodem je to, že turisté často při snaze pořídit autoportrét ohrožují umělecké předměty i ostatní návštěvníky. S takzvanou selfie stick návštěvníci nesmí například do zámku ve Versailles, do římského Kolosea nebo do britské Národní galerie. A ve Spojeném království jsou selfie tyče zakázané dokonce i na stadionech některých fotbalových klubů, například Arsenalu. 

Kde se vzala selfie?

Jde v podstatě o autoportrét vyfocený chytrým telefonem, popřípadě fotoaparátem. V roce 2013 se slovo selfie dokonce stalo podle Oxfordského slovníku slovem roku. Vůbec poprvé je použil mladý Australan v roce 2002, když v opilosti spadl ze schodů a fotku svého zranění dal na internet.

I když se záliba v autoportrétech masivně rozšířila až díky sociálním sítím, podobné snímky existovaly už mnohem dřív. První selfie je starší než samotná fotografie. Sám sebe zachytil průkopník fotografie Robert Cornelius na daguerrotypii z roku 1839. Průkopníkem moderních selfies (tedy autoportrétů s aparátem v natažené ruce) byl na konci 60. let pravděpodobně vlk ze sovětského animovaného seriálu Jen počkej, zajíci.

Více o historii selfie čtěte zde

Selfie denně pořídí až milion lidí. Jsou to ale nejen známí herci nebo zpěváci, ale i sportovci nebo politici. Například při loňském fotbalovém šampionátu Lukas Podolski z vítězného týmu Německa splnil svůj slib, že když vyhraje pohár, vyfotí se spolu s ním i s kancléřkou Merkelovou v šatnách.