Za deset let se stal YouTube druhou nejnavštěvovanější stránkou

Od dubna 2005, kdy bylo na YouTube publikováno první video, ušel portál dlouhou cestu. Měnil nabídku, layout i kvalitu videí. Ta stále stoupá, stejně jako rostou možnosti kamer, mobilů nebo fotoaparátů. V celosvětovém srovnání je dnes YouTube druhou nejnavštěvovanější stránkou.

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)

Vůbec první video nazvané „Me at the zoo“ (Já v zoo) umístil na YouTube jeden z jeho zakladatelů Jawed Karim. Psal se 23. duben 2005 a tehdy pětadvacetiletý mladík v něm komentoval expozici slonů v zoologické zahradě v americkém San Diegu. Nahrávka trvá necelých dvacet sekund.

Od té doby se hodně změnilo. Nejnověji je možné zhlédnout na YouTube videa v tzv. 4K kvalitě (někdy nazývané také Ultra HD) a dokonce i nahrávky se 60 snímky za sekundu. Pro představu – běžné televizní vysílání obsahuje 25 snímků za sekundu. Nedílnou součástí je samozřejmě stále vyšší rychlost připojení, která dovoluje přenášet stále vyšší objemy dat. YouTube nabídku dále doplňuje třeba možností on-line streamu.

Nedávno přišel největší světový videoportál s další novinkou – interaktivními videi. Ta jsou natočena speciální 360stupňovou kamerou a divák si sám vybírá, ze kterého úhlu bude scénu sledovat. Možností je tak vlastně nekonečně mnoho.

Původně měl server sloužit k volnému sdílení domácích videí, postupně se ale jeho obsah rozšířil o hudební klipy, filmy nebo videohry. A mnoho videí se stalo doslova fenoménem. Jen za loňský rok si recesi polského filmaře, který převlékl svého psa do kostýmu obřího pavouka a nechal ho pronásledovat lidi, pustilo skoro 140 milionů uživatelů. Zatím neotřesitelná ale zůstává pozice rappera PSY – jeho Gangnam style, který posbíral více než 2,3 miliardy zhlédnutí, dokonce zasekl počítadlo, které na tolik přístupů nebylo dimenzováno. Programátoři jej proto museli upravit.

Každou minutou přibývá na YouTube 300 hodin nového videa (tedy 12,5 dne). Není potom divu, že se dvěma miliardami přístupů denně YouTube obsadil stříbrnou příčku mezi nejnavštěvovanějšími weby světa (hned po Googlu, svém majiteli).

Desetileté výročí oslavuje YouTube celkem 26 dní. Každý z nich věnuje jednomu písmenu abecedy a připomene nejoblíbenější videa, která uživatelé na server nahráli. Jako první přišla na řadu zvířata (A jako „animals“).