Přes 100 nevybuchlých bomb nechaly nálety v pardubické zemi

Reportáže, rozhovory i archivní materiály o konci války na jaře 1945 na českém území využila ČT24 v dvacetidílném cyklu JARO 45. Cyklus monitoruje vybrané události konce války novým pohledem. A neopomíjí ani dění událostí předchozích i následujících měsíců. První díl zaostřuje na bombrardování Pardubic, při kterém se odehrála „Bitva o benzin“.

Dokumentární a publicistický pořad mapuje vybrané události roku 1945 na českém území. Ideologický přístup k výkladu období posledních válečných měsíců vytěsnil i zkreslil řadu skutečností z historického výzkumu i školní výuky. Až v posledních letech dochází k pozvolnému zaplňování této mezery.

Cyklus se tedy zaměří především na nové aspekty vybraných událostí konce druhé světové války. A protože začátek konce války se odehrával především ve vzduchu, soustředí se první díl na bombardování významného vojenského i průmyslového cíle – rafinérie i letiště v Pardubicích. Stopy akcí bombardérů a stíhačů lze najít v reliéfu města a okolí i dnes. Odhaduje se třeba, že v zemi pod Pardubicemi leží okolo 130 nevybuchlých bomb.

Jaro 45 - Bitva o benzín (zdroj: ČT24)