Česko zaplavily zavirované e-maily, tváří se velmi důvěryhodně

Praha – Česko zasáhly desítky tisíc zavirovaných e-mailů, které se tváří jako vrácení omylem obdržené smlouvy. V příloze zprávy je archivní soubor ZIP či RAR, ve kterém se nachází další archivní soubor obsahující samotný soubor s virem. Upozornila na to společnost Excello.

Rozesílatelem je síť počítačů ovládaná neznámými útočníky. Tyto počítače podle firmy Excello pocházejí z celého světa. Podvrženým odesílatelem je některé z nezvykle vyhlížejících křestních jmen jako Hugo, Alfons, Armin nebo Věnceslav.

Mail přesvědčuje k tomu, aby příjemce otevřel přílohu a soubor s virem si spustil. Zpráva uvádí: „Omlouvám se za nežádoucí rušení a přeposílám Vám veškeré kopie vašich dokladů a smlouvu, které asi na můj e-mail byly zaslané omylem.“ Podle zástupců Excella i v tomto případě platí, že spustitelné soubory neznámého původu by neměl uživatel spustit.

Jedna z variant zavirovaného e-mailu:

Dobrý den.

Omlouvám se za neúmyslné obtěžování a přeposílám Vám veškeré kopie vašich dokladů a smlouvu které asi mi byly zaslané omylem. Teda aspoň předpokládám že přesměruji správně jelikož Váš email byl uvedený ve smlouvě.

Doklady a smlouvu odesílám přílohou stejně jak jsem to dostal. Prosím o zjištění důvodu tohoto trapného omylu aby příště na můj email se nedostávali další zprávy obsahující nějakou citlivou informaci.

S pozdravem,

Libor
+420 603 818 255

Trik s vrácením omylem obdržené smlouvy bohužel funguje. Naletěl na něj i časopis dTest, jak uvedli redaktoři na jeho facebookovém a twitterovém účtu. Podle komentářů pod příspěvky je zřejmé, že se chytila také řada dalších lidí.