S digitálním obrazem Photoshop pomáhá i podvádí už 25 let

Praha – Zřejmě nejoblíbenější program na úpravu fotek, jehož věhlas se promítl i do slangového slovníku. Photoshop od společnosti Adobe prošel od svého uvedení na trh v roce 1990 velkou proměnou, základní princip – tedy práce s rastrem a vrstvami – ale zůstává dodnes. Díky modernímu trendu upravovat digitální fotografie se navíc vžilo do běžné mluvy i nové sloveso photoshopovat, které má hlavně kvůli marketingovým účelům často negativní nádech.

Photoshop se stal za dobu své působnosti nejvyužívanějším softwarem pro úpravu fotografií, ale i filmů, webů či designu. Pětadvacet let po jeho vzniku se Photoshop stal světovým fenoménem a začalo se používat slovo photoshopping, což v překladu znamená způsob úpravy či manipulace s obrázkem.

Na sklonku roku 1987 měl jeho zakladatel Thomas Knoll původně skromnější cíle. Tento program mu měl pomoci vylepšovat kvalitu černobílých fotografií na jeho osobním počítači. Jeho bratr John, který pracoval jako tvůrce digitálních efektů pro film, ho ale přesvědčil, aby do programu zahrnul více funkcí. Photoshop tak již v té době obsahoval i jednoduché filtry a nástroje pro úpravy fotografií.

Od návrhu jeho uživatelského rozhraní se ale ve své podstatě tolik nezměnilo. Zásadní moment ale Photoshop zaznamenal v roce 1988, kdy jeho vývoj začala financovat společnost Adobe. Zprvu Photoshop fungoval pouze na počítačích od firmy Apple, brzy se ale otevřel i uživatelům operačního systému Windows. První komerční verze Adobe Photoshopu byla vpuštěna do světa 19. února 1990.

Okno do „digitální reality“

I přes nárůst konkurence si i dnes Photoshop drží své prvenství, co se týče úpravy digitálních fotografií a videí. Využívají ho denně miliony lidí po celém světě. Většina fotografií, které se k nám skrze média, reklamy či filmy dostává, prošla právě Photoshopem. Čile ho využívají i politici a marketingové agentury.

Výběr zajímavých i bizarních úprav fotografií přináší k dnešnímu výročí například britský deník Guardian. Jeho přehled dokládá, že úpravy ve Photoshopu zabíhají do popkulturních odkazů, náboženských motivů, politické kampaně i čistě posměšných fotomontáží.

To, co ze všeho nejvíce zaručilo Photoshopu od počátku celosvětový úspěch, bylo zřejmě načasování – počátek 90. let je totiž počátkem revoluce v DTP čili předtiskové úpravě, zmiňuje fotograf Jeff Schewe.

Podle webové stránky PirateBay (jejíž databáze obsahuje výrazné množství pirátského obsahu) se právě Photoshop řadí mezi nejčastěji stahované nelegální softwary. Údaje z roku 2012 mu přisuzují druhé místo v počtu stažených kopií v rámci tzv. torrentů, tedy dat stahovaných mnoha uživateli zároveň. Podobně dopadl i výzkum z roku 2013 v Británii, který produkty firmy Adobe zařadil opět na druhé místo v žebříčku bezlicenčního stahování – hned za populární kancelářské editory Microsoftu Office.