Laboratoře Boston Dynamics představily nového robota: psa

Nový čtyřnohý kamarád se jmenuje Spot, váží něco málo přes sedmdesát kilogramů, pohání jej baterie a místo svalů má hydrauliku. Především si ale poradí prakticky s jakýmkoliv terénem, který by zdolal dejme tomu třeba vlčák. Má se využívat při pátracích a záchranných akcích.

Novinka, vzešlá z laboratoře Boston Dynamics, má místo čenichu hromadu senzorů, kterým vévodí rotující LIDAR (laserový radar). Ten namísto očí sonduje okolí a robot se tak může vyhnout překážkám. Podle Boston Dynamics by nemělo robopsovi činit potíže překonat strmý svah, chodit po zamrzlém terénu, nebo chůze po schodech. Spot se dokáže vypořádat i s kopancem do žeber a přitom udržet rovnováhu.

Robopes by měl být využit při různých pátracích a záchranných operacích, například v místě přírodních katastrof nebo v hustých lesích, kde by pro malé bezpilotní letouny byl znemožněn let.

Laboratoře Boston Dynamics, které jsou také kontraktorem americké obranné agentury DARPA, dnes patří Googlu a dlouhodobě se specializují především na vytvoření dokonalé analogie lidské a zvířecí pohybové fyziologie. Pár příkladů za všechny: dvounohý robot třídy ATLAS se pohybuje jako člověk, nejrychlejší robot Cheetah se zase na pásu pohybuje stejně jako skutečný gepard a robopes Spot nyní vyběhne každý kopeček a je vlastně zmenšenou a vylepšenou verzi dřívějšího BigDoga.

Co se týká zdolávání obtížného terénu, tak Boston Dynamics nepracuje jen na čtyřnohých zvířecích robotech. Šestinozí roboti by měli najít využití ve zdolávání vertikálního terénu. Pro udržení se na stěně, stromu nebo plotu využívají svých mikro-drápů a ocasu.