Rada udělila digitální licenci TV Barrandov a také regionální RTA

Praha - Nová digitální televize TV Barrandov může začít vysílat. Od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání totiž tento týden obdržela takzvanou kompenzační licenci umožňující celoplošně vysílat v budovaných digitálních sítích v ČR. Licenci pro celoplošné digitální zemské televizní vysílání získala i společnost EBD, patřící do skupiny kolem Regionální televizní agentury (RTA). ČTK to řekli zástupci rady.

„Je to dobrá zpráva nejen pro TV Barrandov, ale i všechny diváky,“ řekl ČTK v reakci na krok rady mluvčí TV Barrandov Janis Sidovský. Televize podle zákona musí začít vysílat do 360 dnů, ale nová stanice chce začít vysílat již v polovičním termínu. Podle Sidovského TV Barrandov čeká se startem na dostavbu svého sídla, kterému televize říká „palác zábavy“ a jež bude dokončeno v létě.

„Bezprostředně poté začneme vysílat, předpokládáme, že ještě v létě 2008,“ dodal Sidovský. Televize prý již spustila castingy na moderátory a akviziční oddělení nakupuje pořady tak, aby bylo co vysílat.

TV Barrandov je jednou ze šesti televizních stanic, které získaly v dubnu 2006 po rok a půl trvajícím výběrovém řízení licenci pro nastupující digitální zemské vysílání (zkráceně DVB-T). Vinou následných soudních sporů ale nové stanice o licence přišly, nárok na ně získaly opět novelou mediálních zákonů, která vstoupila v platnost letos v lednu. Kromě TV Barrandov to jsou dále hudební Óčko, zpravodajsko-publicistická Z1, plnoformátová Febio TV, regionální RTA a stanice pro mladé TV Pohoda.

Co se týče licence pro EBD, na tuto licenci mají nárok regionální televizní stanice, které nyní analogově vysílají na sdílených kmitočtech s Primou, pokud tyto regionální televize vytvoří společnou síť pokrývající svým signálem minimálně třetinu obyvatel České republiky.

Podmínkou pro udělení této celoplošné licence je také souhlas s Technickým plánem přechodu a závazek, že se tyto regionální stanice dobrovolně vzdají svých současných analogových kmitočtů. Uvolňováním analogových kmitočtů přitom vzniká prostor právě pro nastupující digitální zemské TV vysílání.

RTA je držitelem licencí pro televizní vysílání na frekvencích sdílených s Primou v pěti regionech ČR. Regiony zpravodajsky pokrývá RTA ze studií v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ostravě a Zlíně, která jsou držiteli licencí pro televizní vysílání.

Také televize Prima, jež je majetkově propojená s několika regionálními televizními stanicemi, si o celoplošnou digitální licenci v souvislosti s regiony zažádala. „Práce na přípravě našeho nového centrálního programu pokračují podle plánu. Počítáme s tím, že rada Primě licenci k němu udělí,“ řekl dnes ČTK Karel Zýka, šéf společnosti Regio Media, pod kterou regionální stanice spojená s Primou spadají.

Digitální zemské TV vysílání (DVB-T) v budoucnu nahradí letité tradiční analogové. Divákům to má přinést více televizních programů, mnohdy v lepší kvalitě. Nutností pro příjem digitálního zemského vysílání je zapojení převaděče signálu označovaného jako set-top box nebo pořízení televizoru s již zabudovaným digitálním tunerem.