ČT plánuje do dvou let vysílání ve vysokém rozlišení

Praha - Zájem českých televizí o digitální vysílání ve vysokém rozlišení obrazu roste. Již digitalizovaná Česká televize v něm plánuje začít vysílat za dva roky. Usilují o něj i lokální české televize, které za novou formou vysílání vidí šanci získat výraznější místo na mediálním trhu. O svých zájmech informovaly na dnešní diskusi o digitalizaci, kterou v hotelu Adria pořádal server DigiZone.

Veřejnoprávní televize hodlá vysílání ve formátu s vysokým rozlišením obrazu (tzv. High Definition či HD) zahájit v únoru 2010 ku příležitosti zimní olympiády ve Vancouveru, zatím jen prostřednictvím satelitu. Zemské vysílání ČT v širokoúhlém obrazu záleží na rychlosti digitalizace. Vysílání s vysokým rozlišením je všeobecně považováno za kvalitnější, v současné době jej využívá například Nova ve své hlavní zpravodajské realci. Změny se chystají na zpravodajsko-publicistické stanici ČT24, která začne letos na podzim vysílat v širokoúhlém formátu 16:9.

Sportovní záležitosti, jako vancouverská olympiáda za dva roky, jsou tradičně vhodným okamžikem pro zahájení vysílání s vysokým rozlišením. Ku příkladu rakouská ORF jej hodlá letos spustit v souvislosti s rakousko-švýcarským pořádáním mistrovství Evropy ve fotbale.

Malé televize chtějí být víc „vidět“

Oblastní české televize, které již vlastní licenci na šířící se zemské (nesatelitní) digitální vlastní, usilují o regionální expanzi a zvýšení podílu na trhu. Hudební televize Óčko a zpravodajská stanice Z1 letos zahájí pozemské digitální vysílání pro Prahu a chtějí prorazit i v některých krajích, ředitel Óčka Jiří Balvín uvažuje o oblasti Ústí nad Labem. Hlavním cílem jsou ale vedle hlavního města především diváci v Brně.  „Na začátku budeme v Praze, jednáme o Brně, máme zájem o jakékoliv další pokrytí. Od začátku budeme také na satelitu, v kabelovkách, na internetu,“ uvedl šéf zpravodajství Z1 Hanuš Hanslík.

Na trh se chystá i plnoformátová TV Barrandov, která se hodlá ve chvíli dokončení pozemské digitalizaci pustit s Primou do boje o druhé místo na trhu českým komerčních televizí. Na vysílání mají dále licenci TV Pohoda, společnost RTA a Febio TV Fera Feniče. O té je ale jisté, že tento rok vysílat nezačne. Hledá investora a čeká na podrobný plán digitalizace.

Pro příjem digitálního vysílání a s ním související širokoúhlý obraz je nutné vlastnit televizor, který takové vysílání dokáže dekódovat, nebo přístroj který to zvládne za něj (set-top box). První fáze digitalizace v Česku proběhla v roce 31. srpna 2007, kdy na digitální formát přešlo Domažlicko. I zde ale vedle digitálního až na výjimky i nadále běží i analogové vysílání.