Analogová televize skončí ve většině ČR do tří let

Praha - Tradiční analogové televizní vysílání zřejmě na většině území ČR skončí do 11. listopadu 2011. Výjimkou budou pouze komplikované horské oblasti Zlínsko a Jesenicko, kde by se tak mělo stát do června 2012. Vyplývá to z Technického plánu přechodu (TPP) zemského analogového TV vysílání na jeho digitální formu, který dnes ve formě nařízení přijala vláda. Digitální TV vysílání v současné době pokrývá asi polovinu republiky. Vedle Prahy, Brna, Ostravy a jejich okolí také Domažlicko a oblast kolem Ústí nad Labem.

ČR je rozdělená na 11 oblastí s vysílači velkého výkonu. Analogový signál v nich bude postupně vypínán a převáděn na digitální. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana vše začne od západu k východu, aby se nejprve vyrovnalo vysílání v příhraničních oblastech s Německem. Místa s nízkým signálem se budou řešit během analogového a digitálního vysílání, které z tohoto důvodu poběží souběžně nejméně šest měsíců. 

Plán přechodu je založený na principu dobrovolnosti a není vynutitelný. Vše tedy záleží na současných televizních stanicích České televizi, Nově a Primě, zda dobrovolně vymění své analogové kmitočty za digitální. Bez jejich vrácení prostor další digitální vysílání nevznikne.

Pokud Nova a Prima k TPP dobrovolně přistoupí a své analogové kmitočty vrátí, zákon počítá s tím, že by za tento krok obě stanice dostaly jednu vysílací licenci pro DVB-T navíc.

Do vládou navrženého termínu by měly v ČR vzniknout čtyři sítě vysílačů. Ve veřejnoprávní síti budou současné čtyři programy České televize a stanice Českého rozhlasu. V dalších třech budou mít prostor současné komerční stanice Nova a Prima, případně jejich další kanály, a nové digitální stanice TV Barrandov, Febio TV, Z1, Óčko, TV Pohoda a RTA.

Pokud chtějí diváci i nadále sledovat televizi přes pozemní vysílání, musí si ke svým starším analogovým televizorům pořídit převaděč digitálního signálu na analogový, označovaný jako set top box. Další možností je televizor s již zabudovaným tunerem nebo přechod k některé z placených nabídek satelitních, kabelových a internetových operátorů.