Radioprojekt: Impuls je nejposlouchanější, Radiožurnál posiluje

Praha - Rádio Impuls zůstává podle dnes zveřejněného výzkumu poslechovosti Radioprojekt jedničkou na trhu celoplošných rozhlasových stanic. Kontinuální nárůst posluchačů ho drží už druhý rok na první příčce. V posledním roce přibývají příznivci také ČRo 1 Radiožurnálu, a to i v období zavádění nové podoby vysílání v režii Barbory Tachecí.

Mezi celoplošné stanice, které si naladilo více než půl milionu posluchačů, se vedle Impulsu (1 143 000 posluchačů) a Radiožurnálu (709 tis.) zařadila Evropa 2 (820 tis.) a Frekvence 1 (797 tis.). Obě komerční stanice ale zaznamenaly v průběhu minulého roku úbytek v řádu desetitisíců diváků. Naopak veřejnoprávní Radiožurnál mírně posiluje, na rozdíl od dalších stanic Českého rozhlasu (Čro 2 Praha a Čro 3 Vltava), jejichž podíl na trhu se snižuje.

Přes relativně vysokou poslechovost celoplošných stanic výzkum ukázal, že polovina rozhlasového trhu patří regionálnímu vysílání - 43% patří regionálním stanicím, devět procent pak regionálním studiím Českého rozhlasu. Desetiprocentní hranici pokořil Impuls (14,8 %) a o půl procenta i Frekvence 1.

V Praze se mezi pět nejposlouchanějších zařadily stanice Evropa 2, Čro 1 Radiožurnál, Impuls, Čro 2 Praha a Country Rádio. Na poli regionálních drží prvenství Rádio Blaník se 407 tisíci posluchači (vede také ve Středočeském a Ústeckém kraji). Rádio Impuls figuruje v první pětce ve všech krajích České republiky.


Výzkum společností STEM/MARK a Median byl prováděn metodou telefonického dotazování během celého roku, osloveno bylo na 30 tisíc lidí. Průměrný posluchač si podle něj v týdnu naladí dvě stanice a rozhlasový přijímač nejčastěji zapíná v zaměstnání mimo domov, při domácích pracích, ve volném čase nebo během jízdy automobilem.