BBC a ITV představují bezplatnou satelitní službu

Londýn - Na britský televizní trh v úterý vstoupila bezplatná satelitní lužba Freesat, která doplňuje stávající nabídku digitálního vysílání poskytovaného zdarma (Freeview). Služba, která se má stát konkurencí dalšího hráče na trhu - komerční sítě společnosti Sky, se díky spojení společností BBC a ITV může chlubit 98% pokrytím území. Dalším trumfem ve hře mají být bezplatné HD programy.

Diváci mají dvě možnosti, jak službu využít. Buď se připojí pomocí stávajícího satelitního přijímače, nebo zaplatí jednorázový poplatek (od 130 liber) za nový přijímač a jeho instalaci. Pokud tak učiní, mohou sledovat až 80 rozhlasových a televizních stanic - do konce roku by se nabídka měla rozrůst na dvě stovky kanálů.

Freesat má ambice zvýšit komfort diváků - část kanálů, především ze sítě ITV, ale i BBC, vysílá ve vysokém rozlišení (HD). Vysílání v této kvalitě obrazu může v Británii přijímat asi deset milionů domácností a nová služba by měla zájem o novou technologii obrazu ještě zvýšit. Pomoci by mohly i exkluzivní fotbalové přenosy. Nesmí chybět elektronický programový průvodce, který je ve Velké Británii běžným standardem v digitální nabídce. Čísla jednotlivých stanic jsou stejná jako v konkurenčních sítích.

Nabídka konkurenční sítě Sky je sice větší, uživatel ale musí platit dvojí poplatky (za instalaci a měsíční taxu). Společnost, kterou ze 40 procent vlastní News Corporation mediálního magnáta Ruperta Murdocha, už od roku 2004 nabízí také digitální vysílání pouze se vstupním poplatkem, nabídka je ale omezená. Podobně je tomu u další bezplatné služby Freeview, jejíž nabídka je omezena na 44 kanálů.

Zavedení služby Freesat doprovází marketingová kampaň, jejíž náklady sahají k šesti milionům liber. Jak BBC, tak ITV se to rozhodně vyplatí, Freesat je další platformou, na níž mohou nabízet své stávající programy.