Videa o skutečné podobě cyklonu Nargis na rangúnském černém trhu

Rangún - Maun Zo ve svém rangúnském pouličním stánku prodává pornografické filmy a zákazníků má dost. V poslední době se ale většina z nich zajímá o jiné téma: autentické záběry z míst postižených cyklonem Nargis, které sice obletěly celý svět, ale které barmská státní televize nevysílá. V Barmě jsou tato videa k dostání jenom na černém trhu a jejich kopie se prodávají velmi rychle, informovala o tom dnes agentura AP.

Barmská junta je všeobecně kritizována za organizaci pomoci postiženým. Cyklon Nargis udeřil v pěti barmských státech a dosud si vyžádal 128.000 mrtvých a pohřešovaných. Junta se brání otevřít zemi západním humanitárním týmům a zatím povolila vstup jenom skupině asijských zdravotníků. Váhá také s přijetím zahraniční pomoci, která je na dosah v lodích poblíž jejích břehů.
Nepřeje si ani, aby Barmánci na vlastní oči spatřili pravý rozsah škod. Státní sdělovací prostředky proto nabízejí pouze snímky rychle se zotavujícího venkova a armády rozdělující pomoc.
Videa, která prodává Zo, ale ukazují něco jiného. Nafouklé mrtvoly i vesnice smetené z povrchu zemského. Tisíce hladových postižených kampujících u cest, těla pohupující se v rozvodněných řekách, raněné, kterým pomáhají pouze jejich sousedé.
Zo je majitelem stánku, v němž v rangúnském centru prodává pirátské kopie filmů. Ty o postižených cyklonem prý jdou dobře na odbyt. „Lidi zajímá, co se tam děje,“ říká Zo. Prodává je po 500 kyatech (osmi korunách). A není sám. Jeho kolegové říkají, že někdy denně prodají i stovku kopií. Mnoho zákazníků vede zvědavost, ale také potřeba vyrovnat se s tragédií.
V sobotu si video koupil také Kchin Sou. Právě se totiž dověděl, že při katastrofě zahynuli jeho rodiče a tři sourozenci. „Chci se dovědět, co se vlastně stalo, proto si to kupuji,“ řekl. Z domova v deltě řeky Iravadis, která patří mezi nejhůř postižená místa, odešel před dvěma lety, kdy si sehnal práci v jednom rangúnském hotelu.
Rangúnem se Nargis sice také přehnal, ale největší zkázu zaznamenali obyvatelé v deltě. Dodnes tam nemají právo cestovat nejen zahraniční humanitární pracovníci, ale také většina Barmánců.
Ačkoli světové organizace tvrdí, že ohroženy mohou být až dva miliony lidí a že pomoc se dostala tak k půl milionu z nich, že bezprostřední smrt hladem hrozí na 30.000 podvyživeným dětí do věku pěti let, barmská junta dnes oznámila, že v deltě nevypukly žádné epidemie a že obyvatelstvo trpí pouze „běžnými nemocemi“. Světová zdravotnická organizace už zaznamenala případy průjmů a dýchacích potíží a humanitární organizace zdokumentovaly několik případů cholery.
Po katastrofách, jakou přinesl Nargis, žijí lidé v kritických hygienických podmínkách a vždy hrozí epidemie cholery i spalniček.
Generální tajemník OSN Pan Ki-mun řekl, že teď, víc než čtrnáct dní po katastrofě, přichází kritický okamžik a možnost šíření epidemií, pokud se k lidem nedostane dostatek hygienických potřeb.
Zraněným a nemocným pomáhají hlavně domácí dobrovolníci působící v provizorních klinikách zřízených hlavně v klášterech. Junta hodlá trestat všechny, kdo budou hromadit nebo obchodovat s materiálem určeným pro pomoc postiženým.