Premiér Gordon Brown bude na YouTube, chce oslovit mladé

Londýn - Britský premiér Gordon Brown chce ukázat, že jde s dobou, a objeví se proto na serveru YouTube. Snaží se tak zachránit svou klesající popularitu a ukázat, že se orientuje v současném digitálním věku. Návštěvníci serveru mohou britskému ministerskému předsedovi položit dotazy, o kterých se bude hlasovat. Následně pak odpoví na ty, které získají nejvíce hlasů.

Videoklipy s otázkami mohou zájemci umístit na sekci YouTube patřící úřadu britského premiéra. Brown pak odpoví na konci června na otázky, které získají od ostatních návštěvníků nejvíce hlasů. Nicméně premiérovým záměrem je odpovídat na otázky Britů pravidelně. 

„Politici mají možnost se ptát premiéra v parlamentu, ale myslím, že je načase, aby takovou šanci měla i veřejnost,“ uvedl Brown v klipu, v němž na YouTube celou iniciativu představuje. 

Ta následuje poté, co Brownova Labouristická strana utrpěla těžkou porážku v lokálních volbách začátkem května. Ministerský předseda ve svém klipu slibuje, že bude odpovídat na otázky týkající se globalizace, klimatických změn, zdravotnictví, zaměstnanosti a bytové politiky. „Jsem tady, abych odpověděl na vaše otázky,“ řekl. 

Předák opozičních konzervativců David Cameron již dříve kritizoval Browna, že je „analogovým politikem v digitálním věku“.