Redaktor ČT Filip Černý je novinářskou křepelkou roku

Praha - Redaktor České televize Filip Černý obdržel cenu Nadace Českého literárního fondu pro mladé žurnalisty. Porota mu ji udělila za společensky závažné investigativní reportáže v publicistickém pořadu Reportéři ČT. Společně s ním dostal cenu pro tzv. novinářské křepelky také Jiří Hošek z Českého rozhlasu. Hlavní cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2007 si odnáší Luděk Navara z Mf Dnes. Český literární fond uděluje ceny za mimořádná díla umělecké, vědecké a novinářské tvorby od roku 1994.

Za svůj hlavní přínos považuje Filip Černý reportáž o předražených českých dálnicích. „Pořád čekáme na to, kdy ministerstvo dopravy námi zveřejněné informace vyloučí a předloží vlastní statistiky, které nepotvrdí, že stavíme z neznámého důvodu dráž než v Německu,“ uvedl Černý v Dobrém ránu.

Další významnou kauzou, které se Černý věnoval, bylo podezřelé stěhování pražského magistrátu do podnájmu. Magistrát se během něj zavázal platit nájem dvacet let přednímu pražskému podnikateli s nemovitostmi. „Nám vycházelo, že to bylo pro daňové poplatníky nevýhodné,“ upozornil Černý.

Na jedné kauze se pracuje minimálně tři týdny až měsíc, uvedl oceněný redaktor. Úřady a veřejné instituce podle něj zuby nehty brání přístupu lidí k informacím, utajují je, a tak musí často postupovat podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Za to si prakticky každá jeho druhá reportáž vyslouží stížnosti a často i žaloby. Jedinou cestou, jak jim čelit, jsou pak dobře podložené materiály, ověřené zdroje a důkazy na papíře.