Otázky Václava Moravce o americkém radaru v ČR přitáhly rekordní počet diváků

Praha - Nejsledovanější vydání pořadu Otázky Václava Moravce proběhlo tuto neděli 25. května. Veřejnou diskusi občanů se zástupci hlavních politických stran na téma protiraketová obrana a eventuální umístění amerického radaru v Brdech od 12 hodin na ČT24 sledovalo 93 tisíc, druhou část pak 145 tisíc dospělých diváků.

Vysoká sledovanost Otázek Václava Moravce na ČT24 byla zejména díky zájmu o druhou část speciálního vysílání ze Společenského domu obce Borovno. Tu vyhledalo od 13 hodin rekordních 145 tisíc dospělých diváků. V absolutních číslech, s ohledem na možnost příjmu ČT24, to znamenalo největší počet diváků v historii.

Jako hlavní hosté se debaty zúčastnili místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, místopředseda vlády Martin Bursík, ministr Cyril Svoboda, místopředseda poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek a poslanec Evropského parlamentu Miloslav Ransdorf. K nim se prostřednictvím telemostu připojil velvyslanec České republiky při NATO Štefan Füle, pozváni byli také občané okolních obcí, zástupci samospráv a občanských iniciativ.

Tématem veřejné diskuse, která se odehrávala asi 3 km od uvažovaného místa výstavby radaru, byl především smysl obranného radaru a raket, otázka, zda je hrozba útoku reálná, průběh vyjednávání s americkou stranou, predikace dalšího vývoje vyjednávání, stanovisko jednotlivých politických stran k návrhu smluv s USA a další otázky tohoto problému.