Slovenští novináři se kvůli novému tiskovému zákonu radí s právníky

Bratislava - Některé slovenské noviny si nechaly vypracovat právní analýzy nového tiskového zákona. Připravují se tak na zavedení normy, podle které budou muset tisk a agentury od neděle zveřejňovat reakce nespokojených čtenářů. Vládní úřady či koaliční strany zatím o tvrdším postupu proti novinářům nehovoří, vydavatelé se přesto obávají, že by zákon mohl být pro slovenské noviny likvidační.

„Radili jsme se s právníky a připravili několik seminářů pro redaktory, v čem je nový tiskový zákon nebezpečný a jak postupovat, abychom zbytečně nedávali záminky žadatelům o opravy a odpovědi,“ uvedl šéfredaktor deníku Pravda Petr Šabata. Právní rozbor zákona si z obdobných důvodů nechal vypracovat také například Deník SME, agentura Reuters nebo Hospodářské noviny.

Slovenský parlament schválil kontroverzní normu 9. dubna bez zapracování připomínek opozice a vydavatelů. Nejkritizovanější pasáží je takzvané právo na odpověď. Předpis totiž umožňuje, aby se kdokoli, koho se nějak dotkne třeba i pravdivý článek v médiích, mohl dožadovat toho, aby noviny uveřejnily jeho vyjádření. Slovenské noviny proti předpisu dvakrát protestovaly. Proti byla také opozice, která zvažovala i stížnost k Ústavnímu soudu, pokud se v praxi potvrdí její obavy.